Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği, koronavirüs (Kovid-19) salgını süreci ve işçilerin yaşadıkları sorunlara ilişkin İzmir Konak ilçesinde bulunan Eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Sendika üyelerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ile Emek ve Demokrasi Güçleri de açıklamaya katıldı. “Çarklar dönüyor işçiler ölüyor, hükümet seyrediyor" pankartının açıldığı açıklamada DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı konuştu. 

‘ÇARK DÖNSÜN DİYE’

Pandemi sürecinde işçilerin yaşam haklarının yok sayıldığına dikkati çeken Sarı, kâr ve üretimi önceleyen kapitalist sistemin pandemiyi “işçi sınıfı hastalığı” haline dönüştürdüğünü söyledi. Sağlık çalışanları başta olmak üzere birçok işçinin herhangi bir önlem alınmadan çalıştırıldığını ifade eden Sarı, “AVM’ler, spor etkinlikleri, düğünler, asker uğurlamaları, patronların çarkları dönsün diye turizmin kontrolsüz açılması, yaşanan felaketin habercisi oldu. Kovid-19 salgını bütün toplumsal hayatı tehdit etti. Ne olursa olsun ‘çarklar dönmek zorundadır’ diyen iktidarla karşı karşıyayız” diye konuştu. 

‘SEFALET ÜCRETİ’

Belediye, BMC, Çiğli Organize tekstil fabrikaları, özel sektör, kargo ve PTT çalışanlarında salgın riskinin arttığını kaydeden Sarı, “Bu tespitler doğrultusunda ücretsiz izin ücreti adı altında işçilerin mahkûm edildiği bin 168 TL tutarındaki sefalet ücreti kabul edilemez. Tüm işçi ve emekçilerin bu süreçte su, elektrik, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması sosyal devlet ilkesinin olmazsa olmazıdır" dedi. Sarı, şöyle devam etti: “Bu bitmeyen bir kavgadır, kavga ancak insanların kendi kendilerini yönettiği ve emeğinin karşılığını aldığı zaman sona erecektir. Başlıca talebimiz tüm çalışanlara acil test yapılmasıdır.”(İzmir/MA)