Türkiye'de elektrik iletimi sağlayan kamu şirketi Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla özelleştirme kapsamına alındı. Elektrik iletiminde tekel konumunda bulunan TEİAŞ’ın 2023 yılına kadar özelleştirilmesi planlanıyor.

Halka arz yöntemi ile özelleştirilecek olan TEİAŞ’a ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

TEİAŞ DEMEK MİLYARLAR DEMEK

10 milyarlarca dolar tutarında mal varlığı bulunan TEİAŞ’ın 2020 yılında 14.4 milyar lira geliri, 4.6 milyar lira net kârı bulunuyor. Yıllardır TEİAŞ’ın kârı hazineye aktarılırken, kurumun 81 ilde ETİBANK ve TEK döneminden kalma çok değerli kamu arazileri, pek çok kentte kupon arazi olarak tanımlanan çok değerli arsaların yanı sıra pek çok kentte büyük sosyal tesisleri de bulunuyor. TEİAŞ; 2021 yılı itibariyle Türkiye’nin en büyük şirketi olan EPİAŞ’ın yüzde 30 oranında hissesine de sahip.

CHP’Lİ AKIN’DAN TEPKİ

Konuya ilişkin açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Elektrik üretimi ve dağıtımının ardından; sistemin bel kemiği olan iletimi ve işletimi sağlayan TEİAŞ’ın özeleştirme kapsamına alınması elektrik hizmetini kamu yararı ekseninden çıkararak kâr-zarar denklemiyle hareket eden bir şirkete dönüştürmenin son adımı olacaktır. Temel bir hak olan elektrik hizmetinde bu kadar stratejik bir kamu kurumunu özelleştirme kapsamına almak iktidarın vatandaşı müşteri olarak gördüğünün çok açık bir kanıtıdır” ifadelerini kullandı.