Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve Genel Kurul’a gelmesi beklenen “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” teklifine ilişkin tepkiler devam ediyor. Kanun teklifinde yer alan ve gençleri ilgilendiren maddelerden biri olan “25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilere uygulanacak belirli süreli iş sözleşmelerinin” uygulanmasıyla birlikte kıdem tazminatı ve iş güvencesi yok edilecek. Bir diğer madde ise “kısmi çalışma” olarak tanımlanıyor. Bir ay içinde 10 günden az çalışan işçilerin emeklilik için geçerli olan sigorta primleri ödenmeyecek, işverenler sadece genel sağlık sigortası primi ödeyecek. 

‘İŞ GÜVENCESİ ORTADAN KALKACAK’

Torba yasanın tüm gençlik için “güvencesiz çalışma” anlamına geldiğini belirten Kocaeli Emek Gençliği üyesi Cemre Kavuk, torba yasayla “genç köleler” yaratılmak istendiğini söyledi. Kavuk, “Bugün birçok arkadaşımız ağır koşullar altında, düşük ücretlerle uzun saatler çalışıyor. Sözleşmeli çalışmanın yaygın hale getirilmesi bu durumu daha çok yaygınlaştıracak. İşten çıkma halinde kıdem ve ihbar tazminatı alamayacağız. Bu da iş güvencesinin ortadan kaldırılmasıdır” dedi. 

‘YAN YANA GELİNMELİ’

Kölece çalışma koşulları ve düşük ücrete muhtaç bırakanlara karşı bütün gençlerin “güvenceli iş ve gelecek” talebi için bir araya gelmesi gerektiğini dile getiren Kavuk, “Patronların ve tek adam iktidarının geleceğimizi gasp etmesini önlemek için yan yana gelmekten başka bir çaremiz yok. Tek adam iktidarı ve patronların örgütlü bir şekilde haklarımıza karşı gerçekleştirdiği saldırıları ancak tüm Türkiye gençliğinin örgütlü mücadelesiyle savuşturabiliriz” diye belirtti. 

‘DAHA FAZLA SÖMÜRÜ DEMEK’

Kaldıraç okuru Gülfem Kavak da, torba yasadaki her maddenin bir yönüyle gençleri ilgilendirdiğini belirterek, buradaki amacın işçi sınıfının sermaye tarafından daha fazla sömürülmesi olduğunu kaydetti. Kavak, “Kapitalist sistem krizini aşmak için salgını fırsata çeviriyor. ‘Torba yasa’ gibi bir garabetle işçilere saldırıyor” ifadelerini kullandı.

‘TEK YOL MÜCADELE’

Gençlerin işçi sınıfıyla yan yana gelmek ve birlikte hareket etmek zorunda olduğunu vurgulayan Kavak, “Furkan Celep’in intihar etmeden önce bıraktığı notu unutmadık. Bir ev bir araba için bu yaşamı sermaye sahiplerine peşkeş çekmeyeceğiz. Furkan ve nicelerini aramızda tutmanın tek yolu ise sermaye sahiplerini alaşağı etmektir. Direnmek ve sosyalizm için mücadele etmek gerekir” dedi. 

‘İŞÇİ SINIFINA SALDIRI VAR’ 

Devrimci Öğrenci Birliği üyesi Muhammed Hizmetçi ise, geçinemedikleri için okul hayatında çalışmaya başladıklarını ifade ederek, yaşanan bu saldırılardan etkileneceklerini belirtti. Meselenin sadece çıkarılmak istenen torba yasa olmadığının altını çizen Hizmetçi, genç işçiler başta olmak üzere bir bütün olarak işçi sınıfının omurgasına bir saldırı olduğunu söyledi. Hizmetçi, şöyle devam etti: “Bizler de işçiler, emekçiler gibi başta kendi sorunlarımız için olmak üzere toplumsal sorunlara karşı da mücadele edecek örgütlülüklerimizi yaratmalıyız. İşçilerin her eylemiyle, yürüttüğü tüm mücadelelerle dayanışmayı büyütmeliyiz.” 

Mezopotamya Ajansı / Kadir Güney