Asfa Group ve Enka/Soha şirketleri tarafından inşaatta çalıştırılmak üzere Sırbistan'a götürülen işçilerin maaşları ödenmeyip, bazıları sınır dışı edilirken, bazıları ise çalışma izinleri iptal edildiği için bulundukları ülkede kaçak durumuna düştü. Sınır dışı edilen işçiler, Levent'te bulunan Sırbistan Konsolosluğu önünde yaptıkları açıklama ile yaşadıklarını anlattı. 

İşçi Temsilcileri Konseyi Hazırlık Komiteleri (İTK) ve Emeğin Gücü üyelerinin destek verdiği işçiler, konsolosluk binası önünde "Asfa Group, Enka ve Soha'da hak gaspına son" pankartı açıp, "Sömürü her yerde çözüm bileşik mücadelede" ve "Kahrolsun işçi düşmanları” sloganları attı.

İŞÇİLER KAÇAK DURUMA DÜŞTÜ 

Burada konuşan İTK Temsilcisi Baran Kırgın, pandemi sürecinde hak gasplarının attığını söyleyerek, "Boşnak firmaları olan Asfa Group ve Enka/Soha'nın Türkiye’den, Sırbistan'ın Kraljevo kentindeki askeri lojman inşaatında çalıştırılmak üzere götürdüğü onlarca işçi, ücretlerini alamadıkları için inşaat şantiyesinde eylem yapıyor. Şirketin turist vizesiyle götürdüğü işçiler çalışma izinleri olmadığı için ‘kaçak’ duruma düşmüşler" dedi

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Ardından mağdur edilen işçilerden Musa Bengi’nin gönderdiği mektup paylaşıldı. Bengi, mektubunda yaşadıklarını şöyle dile getirdi: “Şirketler bizi buraya çağırırken uçak bileti alınması için WhatsApp üzerinden pasaport fotoğraflarımızı istediler. Biz de çalışma iznimizi, oturum ve gerekli evrakları almıyor musunuz, diye sorduk. ‘Her şeyi siz buraya gelince ortalama 10 gün içinde alıyoruz’ dediler. İmza ve resmi işleri Sırbistan’da hallettiklerini söylediler. 23.09.2020 tarihinde Kraljeva askeriye lojmanlarında Asfa firmasında iş başı yaptık. Sırbistan Kej firması ana firma olarak bizim sahadaki çalışmalarımızı, proje müdürleri ve şefleriyle birlikte takip ettiler. Oturum ve çalışma izni için verdikleri sözü tutmamışlardır. 

3 ay boyunca turist vizesiyle çalışmak zorunda kaldık. Bu süre içerisinde Türkiye’den işçi getirmeye sürekli devam ettiler. Yemekleri yenmiyor, botlarımız delik, ayaklarımız su içinde yağmur çamur demeden bizi işe çıkarttılar. Çıkmak istemediğimizde ise bizi önce psikolojik baskıyla ve sürekli çalışma iznimiz olmadığı için bir kuruş vermeden kapı dışarı atmakla tehdit ettiler. Bizi 'bilet dahi almadan, valizlerinizi sürüye sürüye yaklaşık 300 kilometre yolu yürüyerek göndeririz' şeklinde tehdit ettiler. 3 ay süre içerisinde bize ödenen toplam para avans olarak ara ara verildi. 15 günlük çalışmamız ya ödendi ya ödenmedi. Biz burada çok mağduruz. Turist vizemiz doldu. Her an sınır dışı edilmek üzereyiz. 

KONSOLOSLUK 'GEÇMİŞ OLSUN' DEDİ 

Sırbistan Belgrat Türk Konsolosluğunu aradık. İŞKUR üzerinden gelmediğimiz için yardımcı olmayacaklarını söylediler. ‘Geçmiş olsun’ diyerek telefonu kapattılar. Şirket, Türkiye’den getirdiği bütün işçileri turistik vizeyle Sırbistan’a götürüyor. Burada insanları 3 ay çalıştırıyor durumu anlayan ve karşı çıkan işçileri hemen Türkiye’ye geri gönderiyor. Gönderdikleri işçilerin paralarını vermiyorlar. Yaklaşık 45 kişi bu şekilde Türkiye’ye geri dönmek zorunda kaldı. Bizim grubumuz yaklaşık 45 kişiydi. Grubumuzdan bazı arkadaşlar eylemde direnemedi çünkü aç kaldık, susuz kaldık ve sınır dişi edildiler haklarını almadan. Buraya getirilen işçileri köle gibi kullanıp sokağa atıyorlar.”

Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Adnan Akyol, işçilerin yüz yüze bırakıldığı duruma “Yıllardır işçilerin yurt dışında çalıştıklarını, devlet de bakanlıklar da hükümetler de çok iyi bilirler. Turist vizesi ile götürüldüklerini de bilirler, oralarda perişan olduklarını bildikleri halde hiçbir şey yapmazlar” diyerek tepki gösterdi.

Akyol, “Sırbistan’daki arkadaşlarımızın da en büyük sorunu budur. Yurt dışındaki konsolosluklarımız veya ataşeliklerimiz bütün olan bitenlere tanıktırlar ancak hiçbir müdahalede bulunmamaktadırlar” ifadelerini kullandı.

Tepkilerini kısa süreli oturma eylemi yaparak gösteren işçiler daha sonra konsolosluk önünden ayrıldı.