Rusya donanmasının Azak Denizi’nde alıkoyduğu ham yağ yüklü gemilerin geçişine izin vermesi ayçiçeği yağı krizinin eşiğine gelen Türkiye’ye derin bir nefes aldırsa da şimdi de un ve şeker fiyatları sessiz sedasız artıyor.

Gemilerin Mersin Limanı’na geldiğine dair “son dakika” haberlerine rağmen stok krizinde litresi 30 TL’den 45 TL’ye yükselen ayçiçeği yağında gözle görülür bir indirim olmadı.

Yağ fiyatları arttığı ile kalırken, 2 Nisan’da başlayacak Ramazan ayına sayılı günler kala şekerde büyük bir zam hazırlığı var. Ocak ayında 5,50-7,20 TL arasında değişen fiyatlarla satılan şekerin kilosu şubat sonunda 9,30 TL’ye çıkmıştı.

AKP’YE YAKIN ŞİRKETLER DEVREDİLDİ

Kronos’un edindiği bilgiye A101, BİM ve Migros gibi marketlerde şekerin kilosu 9 TL’den 15 TL’ye yükseldi. Devamı gelecek zammın perde arkasında ise, halkın iki defa soyulduğunu gösteren bir mekanizma var.

Türkiye’de 33 pancar şekeri fabrikası faaliyet gösteriyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na bağlı Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’ye ait 25 fabrikadan 10’u 2018 yılında özelleştirme ihaleleri ile Kiler, Doğuş Gıda ve Özbey Holding gibi Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) yakın şirketlere devredilmişti.

Devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 fabrika pancardan şeker imal ediyor. Kamunun sektör payı yüzde 35,5, kooperatif fabrikalarının payı yüzde 36,9 ve özel fabrikaların payı ise 27,6.

TÜRKŞEKER’DEN 300 TL’YE ALIP, 740 TL’YE SATIYORLAR

Şekerde vurgunun geldiği noktayı Kronos’a anlatan konuya yakın bir kaynak, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye (TÜRKŞEKER) bağlı şeker fabrikalarının 50 kilo toz şekeri (Çuval) 300 TL’den sattığını söyledi.

Aynı kaynak, “Yalnız belli birkaç siyasi bağlantılı kişilere bu fiyattan veriliyor. Onlar da 740 TL’ye iç piyasaya satıyor. Ancak satıcı faturayı 300-310 TL’den kesiyor.” dedi.

Başka bir ifadeyle hükûmet yakın işadamları, halkın vergileri ile kurulan ve kamu iktisadi teşebbüsü (KİT) statüsünde bulunan şeker fabrikalarından aldığı şekeri iki katından daha pahalıya satıyor.

Aynı kaynak özel şeker fabrikalarının kendi aralarında anlaştığını ve Ramazan öncesi fabrika teslimi 50 kilo şekeri 750 TL’den sattıklarını kaydetti.

BİM, A101, ŞOK, CARREFOURSA VE MİGROZ ZAM YAPTI

Kronos ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, şahsi Twitter hesabında bir takipçisinden gelen mesajı paylaşarak, şekere sessiz sedasız zam geldiğini belirtti.