Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Cumhurbaşkanlığı, Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İletişim Başkanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı’nın bütçe, kesin hesap ve Sayıştay raporları; Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği bütçe ve kesin hesabı ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve Yatırım Ofisi Başkanlığı’nın Sayıştay raporları görüşmeleri devam ediyor.

Bütçenin hiçbir kaleminde AKP, MHP çoğunluğunda bir virgül bile değiştirmeyi gerek görmediğini ifade eden HDP’li Garo Paylan, haktan ve adaletten yana pek çok önerge verdiklerini ancak kabul edilmediğini belirtti. Plan ve Bütçe Komisyonu’na 15 Ekim’de sunulan bütçenin AKP’liler tarafından “Maşallah” sözleriyle övüldüğünü hatırlatan Paylan, bütçenin 40 gün yaşamadığını vurgulayarak, “Sizin ‘Maşallah’ dedikleriniz gerçekten 40 gün yaşamıyor. Damat bey de bundan 3 yıl önce yeni ekonomik program açıklıyordu, ondan önce de ekonomik programlar açıklanmıştı, ondan sonra da ekonomik programlar açıkladınız. Vallahi hangi ekonomik programı açıklarsanız, ‘Maşallah’ diyorsunuz 40 gün yaşamıyor” dedi.

ÜLKE, ENFLASYON, FAİZ, KUR SARMALINDA

Halkın enflasyonun yüzde 40 olduğunu dile getiren Paylan, “Ama siz memura yüzde 5, yüzde 7 zam yapmayı reva görüyorsunuz; emeklimize yüzde 5, yüzde 7 zam yapmaya reva görüyorsunuz. Enflasyon farkını verseniz yüzde 19 zam yapacaksınız ama halkın enflasyonu yüzde 40, yüzde 50. Halkın alım gücü düştü Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı. Ülkemiz enflasyon, faiz, kur sarmalında. Hadi, buyurun, siz faizi düşürecektiniz ya. Peki, size söyleyeyim, faizi nasıl düşürdünüz. Bütçemizde vergiler nereye gidiyor? Bu tabloyu açıklamıştım, bir daha bakmanız lazım ama. Nereye gidiyor vergilerimiz? Türkiye baş aşağı çakıyor. Niye çakıyor? Çünkü tek adam rejimi sebeptir, ekonomik kriz sonuçtur, bu kadar nettir. Türkiye bir şeyi deneyimledi: Tek adam rejimi. Almanya'da da Hitler'e yetki verilirken Alman halkı ‘evet’ oylarıyla vermişti ama büyük bir hata yaptığını, büyük bir yıkım yaşadıktan sonra anladı. Türkiye toplumu da tek adama yetkiyi verdi. Üç buçuk yılın sonunda Türkiye baş aşağı çakıldı ve bunu acı bir deneyimle yaşamış olduk” ifadelerini kullandı.

‘DENGE-DENETLEME KALMADI’

Denge ve denetim mekanizmaları ile kurumların çöktüğü bir dönem yaşandığını ifade eden Paylan, şöyle devam etti: “Tek adamın Türkiye'yi inim inim inlettiği şartlarda yaşıyoruz maalesef. Meclisin de başkanı o, yargının da başkanı o, basının da başkanı o. Ya, vazgeçin israftan, vazgeçin şu kapıdaki lüks Mercedes’ten. Ne olacak ya? Yurttaşlarımız bak, evine ekmek götüremiyorlar. Niye vazgeçemiyorsunuz? Siz de bir halk çocuğuydunuz, bundan 4 yıl önce geldiğinizde gayet mütevazı bir bürokrattınız. Yoldan çıktınız. Halkın derdinden anlamaz oldunuz.

ERDOĞAN BUNU SINAV KAĞIDINA YAZSA SIFIR ALIRDI

Hangi temele göre sizi eleştireceğim, sunumunuzda bir şey görmedim. Cari açığı kapatacağım, enflasyon düşecek. Dünyada böyle bir iddiayı gerçekleştiren tek bir ülke var mı? Parası pul olmuş. Türkiye’nin 457 milyar dış borcu var. Dolar bazında yüzde 7 borçlanıyoruz. Bu şartlarda cari açığı ben kapatacağım ve Türkiye’de istikrar olacak, ekonomi olacak, istihdam olan tek bir ülke söyleyin istifa edeceğim. Dünyada böyle bir öneri yok. ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ önerisini hocasının sorduğu sınavda cevap olarak yazsaydı; hocası sıfırı basardı. Bu ekonomik program yurttaşları sefalete sürüklüyor.

KRALIN  YOLUNA GİRDİNİZ

Bu ülkenin yoksulları size oy verdi. Siz Karun gibi zenginleştiniz, size oy verenler yoksullaştı. Vallahi yandaşın derdi yok. Bu program sizi de götürecek. Padişahlar vicdansız bütçeler yaparlardı saraylarda sonra halk isyan etti. Yetki parlamentoya geçti. Siz de saraylara, savaşlara para harcamıyordunuz bir dönem. Cumhurbaşkanı Keçiören’de mütevazi bir evde oturuyordu. Şimdi zenginleştiniz, halktan koptunuz. Aynı o kralın, padişahın yaptığı yola girdiniz. Bunun bedelini ödeyeceksiniz.

300 MİLYAR KAYNAK OLUR

Bütçe komisyonunda son gündeyiz. Bütçe tercihlerini değiştirebilirsiniz. Halka nefes aldıracak 6 maddelik öneri sunuyoruz. Savaşlara ayırdığımız kaynaklardan vazgeçersek 300 milyar kaynak elde ediyoruz. Bu 300 milyar TL ile tüm yurttaşların elektrik, su, doğalgaz, internet ihtiyaç sınırlarında ücretsiz yapabiliriz. Çiftçilere gübre desteği yapabiliriz.

ADALET DİYE BAĞIRIRSINIZ

Osman Kavala 4 yıldır, rehin durumdadır. Ajan dediniz, berat etti. Şimdi yeniden bir şey buldunuz, hükümeti devirmekten rehin tutuyorsunuz. AİHM, derhal serbest bırakın dedi. AİHM kararı üzerinden bir yıl geçti. Niçin bu yola giriyorsunuz? Geçmişte Tayyip Erdoğan da haksız yere cezaevine girdi. Ne zaman bu kadar vicdansız oldunuz? Yazık değil mi günah değil miyi geçtim. Bugün Osman Kavala, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ yarın da siz olacaksınız. Bu adaletsiz düzen sürdüğü sürece yarın başka bir zalim gelir sizi de cezaevine atar. O zaman adalet adalet diye bağırırsınız.”

Bütçe görüşmeleri devam ediyor.