Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), “Geçinemiyoruz” şiarıyla Ankara Tandoğan Meydanı’nda kitlesel bölge mitingi düzenledi. Mitinge, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Sol Parti, Halkevleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye Tabipler Odası (TTB), Türk Mimar ve Mühendis Odaları (TMMOB) ve Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) üye ve yöneticileri ile bölge kentlerinden çok sayıda kişi katıldı. 

Binlerce kişinin oluşturduğu kortejler, “Hükümet istifa” sloganlarıyla miting alanına yürüyüş gerçekleştirdi. 

‘UMUDUNU YİTİRME DEVRİMCİLER VAR’

Mitingde, “Faşizme karşı omuz omuza”, “İşsizliğe, yoksulluğa hayır geçinemiyoruz emekten halktan yana bütçe istiyoruz”, “Harami düzenini örgütlü gücümüzle yeneceğiz", “Rezil bir geleceğin kölesi olmayacağız” yazılı pankartlar açıldı. Mitingde sıklıkla, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Direne direne kazanacağız”, "Umudunu yitirme devrimciler var", “AKP’den hesabı gençlik soracak”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. Binlerce kişinin taleplerini haykırdığı mitingde, hükümete istifa çağrıları yükseldi. Saygı duruşuyla başlayan miting, Grup Çığ’ın müzik dinletisiyle devam etti.

‘AHLAKSIZ OLAN KAPİTALİZMDİR’

Mitingde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, her gün biraz daha yoksullaştıklarını belirterek, “Onlar ‘korku, açlık, mallardan, canlardan, ürünlerden biraz eksiltme ile sınandığımızı’ söyleyip sabretmemizi söylüyorlar. Onlar sırça saraylarda lüks ve şatafat içinde yaşarlarken, sadece bir dakikalık elektrik giderleriyle onlarca işçi, emekçi geçinebilecekken bu duruma da şükretmemizi istiyorlar. Onlar iğneden ipliğe yurt dışından tüm ithalatı dolar ile yaparken ‘devletin verdiği parayı dolara çevirenler ahlaksızdır’ diyorlar. Oysa biliyorlar ki, bizlerin dolara yatıracak bir kuruş parası yok. Bırakalım paramızı dolara çevirmeyi, elimize geçen parayla ay ortasını bile göremiyoruz. Kimin ahlaksız, vicdansız olduğunu dünya âlem biliyor. Ahlaksız olanlar, ülkenin kaynaklarını talan edenlerdir. Ahlaksız olanlar milyar dolarlık servetlerine rağmen vergi vermemek için offshore şirketler üzerinden servetlerini yurt dışına kaçıranlardır! Faize karşıyız deyip bütçeden faize kaynak aktaranlardır ahlaksız olanlar. Ahlaksız olan aşımıza, ekmeğimize göz koyanlardır. Ahlaksız olan kapitalizmin kendisidir" şeklinde konuştu. 

İKTİDARIN ÖMRÜNÜ UZATMA ÇABALARI 

İktidarın baskıyla, yasaklarla, cezaevleriyle gözlerinin korkutulmaya çalışıldığını, sokağa çıkamaz hale getirilerek ömürlerini uzatabileceklerini sandığını ifade eden Bozgeyik, yurt sonunu dile getirmek isteyen üniversite öğrencilerinin polis tarafından şiddetle gözaltına alındığını hatırlattı. Bozgeyik, “Ülkenin neredeyse tüm illerinde aylardır, hatta yıllardır anayasal hakkımız olan toplantı ve gösteri hakkımızı kullanmamızı engelliyorlar. Kayyum marifetiyle kadına yönelik şiddetle mücadele eden merkezler, dernekler, sığınma evleri kapatılıyor. Kadın mücadelesi yürütenler haksız hukuksuz bir şekilde gözaltına alınıp tutuklanıyor. Erkek egemenliğini yücelterek, erkek yargıyı daha da etkin hale getirerek, kadınları aile içine hapsederek, ev içi emeği, hasta-yaşlı-çocuk bakımını kadınların sırtına yükleyerek kadınları dört duvar arasına hapsetmek istiyorlar” diye konuştu.

GARİBE GEZER HATIRLATILDI

KHK’lere değinen Bozgeyik, bundan en çok kadınların etkilendiğini söyledi. Bozgeyik, “Asmayıp besleyelim mi zihniyeti bir kez daha işbaşında, cezaevlerinden her gün bir cenaze çıkıyor. Devletin güvencesi altındaki cezaevlerinde baskılar, şiddet, hatta taciz, tecavüz iddiaları ciddi boyutlara ulaştı. Geçen hafta yaşadığı şiddet, taciz ve istismarı gündeme getiren kadın tutuklu Garibe Gezer yetkililerin duruma seyirci kalması sonrasında yaşamına son verdi. Cezaevinde yaşamını korumadıkları gibi cenazesi için bir aracı dahi çok gördüler. Toplumsal değerlere göre yas tutma, defnedilme ve ölüyü anma hakkını ayaklar altına aldılar” dedi.

TOPLU SÖZLEŞME TALEBİ 

Bozgeyik, KESK olarak taleplerini şöyle sıraladı: “Geçinmek için, bütçedeki payımızı istiyoruz. Geçinmek için, kamunun tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz. Geçinmek için, kamudan, emekten, halktan yana bir bütçe istiyoruz. Çok kazanandan az, az kazanandan çok anlayışıyla sırtımıza yüklenen adaletsiz vergi dilimleri nedeniyle yılın ortasına varmadan maaşlarımız eriyor, cebimize girmeden çıkıyor. Geçinmek için, gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz. Diğer bütçelerde olduğu gibi 2022 yılı bütçesinde de kadınlara yer yok. Kadın istihdamının önündeki engelleri kaldırmak, cinsiyetçi ayrımcı politikalara son vermek için toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bütçeleme istiyoruz. Yandaş konfederasyonla el ele yapılan satış sözleşmeleriyle taleplerimiz görmezden gelindi, haklarımız gasp edildi. Alım gücümüz her geçen gün eridikçe eriyor. Geçinmek için, satış sözleşmelerine son verilmesini, demokratik, grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz.”

AYDINLIK VE UMUT DOLU GELECEK

Birlikte mücadele çağrısında bulunan Bozgeyik, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Özgürlük, demokrasi ve barış için yüreği çarpanlara, KESK’li tutsaklara buradan, emeğin kürsüsünden selam gönderiyoruz. Bu soğuk kış gününde sesinizi, taleplerinizi duyurmak için alanları dolduran sizlere bir kez daha teşekkür ediyoruz. Sevgili Vedat Türkali’nin dediği gibi, boşuna çekilmedi bunca acılar. Biliyoruz ki bugün bu meydanda birleşen sesimiz çoğalarak aydınlık ve umut dolu bir geleceği inşa edecek.”

Bozgeyik’in konuşmasının ardından sendika ve partilerden gelen mesajlar okundu. Miting, Grup Günyüzü’nün şarkılarıyla ve çekilen halaylarla sona erdi.