Türkiye’de siyasi ve ekonomik kriz her geçen gün derinleşirken, iktidarın aldığı zam kararlarıyla da vatandaşın alım gücü ise düşüyor. Tüm ürünlere her gün, sabah akşam zam yapılıyor, vergiler yükseltiliyor. Krizin derinleşmesiyle ekonomide daralmayı ve durgunluğu beraberinde getiriyor. Ekonomik tablonun kötüleştiği bir dönmede Merkez Bankası’nın politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 16’dan yüzde 15’e indirildi. Faizin indirilmesiyle dolar kuru 12, euro ise 13 TL’ye dayandı. TL hafta başından bu yana yüzde 8’e yakın değer kaybetti. 

Ankara’nın ulus semtindeki yurttaşlar, TL’nin değer kaybetmesi, zamlar ve yaşanan ekonomik sorunlara ilişkin Mezopotamya Ajansı'na konuştu. 

ET ALINMIYOR

Songül Özbaş, dolar arttıkça piyasalardaki artışın sürdüğünü ve geçinemediğini vurgulayarak, “Doğalgazım kapalı, bir kızım var onun eğitimini bile üstelenemiyorum. Yarı çıplağız. Bir ekmek alsak peynir alamıyoruz. Dolabımız bomboş” ifadelerini kullandı. Kurdaki artışın sebebinin AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın politikaları olduğunu belirten Özbaş, “Bir kadın olarak tek başıma kızım için mücadele ediyorum ama yetemiyorum. Hayatımız mahvolmuş durumda. Dolarla birlikte gelen zamlarla mağduriyetlerimiz katlanarak arttı. Markete girip yağ alıyorsun fiyatı 100 TL olmuş. Evimize et girmiyor” diye belirtti.

GİTMESİ LAZIM

Emircan Karakoç, doların yükselmesinin temel sebebinin üretimin olmaması ve dışa bağımlılık olduğunu vurguladı. Karakoç, öğrenci olduğunu ve geleceği hakkında kaygıları olduğunu söyleyerek, “Okuyorum ama okumasam daha iyi. Cumhurbaşkanına bile yetmiyor para ki kendisine 100 bin TL zam yaptı. Gidip kendisine saray yaptırıyor. Ben kendi geleceğim hakkında hiçbir şey düşünemiyorum” ifadelerini kullandı. “Ekonomi çöp oldu hiçbir şeyin değeri kalmadı” diye konuşan Karakoç, “Ben okula gidiyorum babam cebime sadece dolmuş parası koyabiliyor. Kahramankazan’dan Ankara’ya bile zor geldim. Bu hükümet böyle devam ederse biz daha çok çökeriz” dedi.

Karakoç çevredeki yurttaşların “Ne yapmamız lazım?” sorusuna ise, “Bu adamı göndermemiz lazım” diyerek cevap verdi.

‘ERDOĞAN SON ANLARINI YAŞIYOR’

Ramazan Gül, “Dolar 20’yi bile geçer ama böyle devam ederse ülke çökecek. Türkiye’nin hali ne olacak? Her şeye zam. Ama ekonomi böyle devam ederse Erdoğan da ekonomi ile beraber çökecek. Erdoğan da son anlarını yaşıyor. 2023’de yıkılacak” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’Yİ DOLAR YÖNETİYOR’

“Dolar almış başını gidiyor, ülke dolara esir kalmış” diye konuşan Fuat Yılmaz, “Türkiye’yi dolar yönetiyor. Herkes yatıp kalkıp ‘dolar kaç TL oldu’ diye takip ediyor” ifadelerini kullandı. Yılmaz, üretim olmadığı için dolara bağımlı olunduğunu belirterek “Herkes borcun altına girmiş, kimsenin sesi çıkmıyor korkusundan” dedi. Bir an önce erken seçim olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Ben emlak ve market işi yaptım kendi işlerimdi bunlar ama bu hükümetin döneminde işimi gücümü kapattım. Ülkenin bu hale geleceğini biliyordum daha fazla borcun altında kalmadan kapattım” dedi.

‘ÜLKE BATAK HALİNDE’

Yılmaz, “Hepimize görev düşüyor, herkes taşın altına elini sokacak, sokmazsa daha çok konuşuruz bunları. Her şey halkın elindedir. 5 yıl değil 20 yıl oy verdiler. 20 yıl boyunca kutuya attın oyunu geldin evde oturdun. Niçin seyrettin? Halk kendini iyi analiz etmesi lazımdır. Ülke batak halindedir. Ülke dış ülkelere esir kalmıştır. Bunu insanların bilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

NE YATIRIMI

İsmini vermek istemeyen memur emeklisi bir başka yurttaş, “20 sene oldu yeter artık” diyerek tepki gösterdi. Çevredeki bir kişinin “Ben hükümetten memnunum” demesi üzerine yurttaş, “Neyinden memnunsun, cebinde beş kuruş para yok memnunum diyorsun. Yüzde 25 zam olur mu? Petrole zam, ona zam buna zam. Neyinden memnunsun?” diyerek tepki gösterdi. Bir başka kişinin “Cumhurbaşkanı yatırım yapıyor” demesi üzerine ise yurttaş, “Ne yatırımı ne yapıyor? Köprü yaptı, hastane yaptı… Bunları benim cebimden alarak yaptı. Binmediğim arabaya geçmediğim yola vergi verdim” diyerek cevap verdi. Yurttaş sözlerine şöyle devam etti: “Ben 68 kuşağıyım, biz yıllar önce Amerika bu ülkeden gitsin diye bağırdık, mücadele ettik. Bizim bağırdıklarımız öldü şimdi onun peşinden alkışlayanlar belli bir yere geldi. Ülkeyi kimse düzeltemez. Kim gelirse gelsin bundan da kötü olur.”

‘CEBİMDE 20 TL VAR’

Doların yükselişinin gelen zamlara da bahane olduğunu aktaran yurttaş, “Maaşımı dolarla mı alıyorum? O zaman hesabını versinler nerede 128 milyar dolar? Yediler. Niye çıkıp da biri açıklama yapmıyor? Anlatsınlar bilelim. Hepimiz açız, açalım cebimizi gösterelim” diyerek cebinden 20 TL çıkarttı. Yurttaş, “Bak 20 TL ile geziyorum. Devlete ben 30 sene hizmet verdim sonunda ne oldu? Açın çıkartın bakalım cebinizde ne var. Çıkarı olan insanlar konuşmasın. Doğru dürüst konuşulsun. Susa susa bu hale geldik. Adamın biri ‘Bana bir çuval altın ver, hamal parası da ayrı gönder’ diyerek dua ediyor. Bu adam iflah olur mu? 75 yaşımdayım bu ülkenin düzeldiğini görmedim 2 tane torunum var onlar da göremez.”

ALMANYA’YI ÖRNEK GÖSTERDİ

Almanya’da yaşayan Bektaş Arslan ise “Yurt dışından gelip de ‘Türkiye’de hayat güzel, Almanya bizi kıskanıyor biz orada zorluk çekiyoruz’ diyen insanlar var. Almanya’da işsiz kalsanız bile devlet size bakıyor. Yurtdışında yaşayan insanlara seçme hakkı verilmesi çok saçma. Ben orada yaşıyorsam senin başına kimin geçeceğini seçemem” dedi. Arslan, döviz kurunun artmasının yurtdışında yaşayan insanlar için ayrıcalık olduğunu belirterek, “Bir euro bozduruyoruz 13 TL ediyor, işimize geliyor. Akrabalarımız eşimiz dostumuz var üzülüyoruz ama bize yarıyor. İnsanların haline bakmadan, ‘nankörsünüz, vatan hainisiniz’ gibi şeyler söylüyorlar. Askerliğini yapmamak için evlenip yurtdışına giden insanlar bile gelip sana bana vatan haini diyor” şeklinde konuştu.

Hasan Ekiz, “Hocanın biri çıkmış, ‘doları Allah arttırıyor, pahalılığı Allah yapıyor’ diyor. Neredeyse ‘suçlu Allah’ diyecek. Böyle hocaları tutmuşlar kendilerine. Bunlar kriz ile geldiler ve bu yaptıkları şeyler de bunları götürecek” diyerek tepki gösterdi.

MA / Berna Kişin-Mukadder Akyol