Batman’ın Çamlıca Mahallesi’nde yaşayan 9 kişilik Yüce ailesi, Kovid-19 salgını, ekonomik kriz ve kış aylarının gelişiyle beraber zor günler yaşıyor. 7 çocuk babası Mehmet Şefik Yüce’nin (70) kalp, tansiyon, şeker hastalığı bulunuyor. 2 kez anjiyo olan Yüce, 3’üncüsünde kalp ameliyatı olması gerekiyor. Daha önce yaptığı hurdacılık işini, hastalıktan kaynaklı bırakmak zorunda kalan Yüce, şu anda yatalak. Hem hastalığı hem de koronavirüse yakalanma endişesinden kaynaklı dışarı çıkamıyor. Ailenin kötü olan maddi durumu, Kovid-19 sürecinde daha da ağırlaşmış durumda. Anne Keziban Yüce ise hem 7 çocuğuna bakıyor hem de ev temizliğine giderek geçimlerini sağlamaya çalışıyor. 

YIKIK DÖKÜK EVDE YAŞIYORLAR

2 Eylül günü koronavirüse yakalanan Yüce,  14 gün boyunca hastanede tedavi gördü. Bu süreçte çocuklarına komşuları baktı. Koronavirüsü atlatan Yüce, eşine virüsün bulaşmaması için çalışmıyor. Yıkık dökük bir evde kalan Yüce ailesi, bu eve aylık 450 TL kira, ortalama 150 TL elektrik ve 100 TL su parası ödüyor. 6, 8, 11, 12, 13, 14, 15 yaşlarında 7 çocuğundan 3'ü hem okuyor hem de çalışıyor. Anne Yüce, boyacılık yapan çocuğunun parası ile kirayı ödemeye çalıştıklarını söyledi. Okula giden çocuklarına elbise alamadığını kaydeden Yüce, yırtık ayakkabı ile okula giden çocuklarının psikolojik baskı ile karşı karşıya kaldığını belirtti.

ANNE VİRÜSTEN KAYNAKLI ÇALIŞAMIYOR

Koronavirüsün olmadığı süreçte zar zorda olsa geçinebildiklerini kaydeden Yüce, “Biz Muş’ta bir köyde kalıyorduk. Orada yaşanan bir tartışmadan kaynaklı 15 yıl önce Batman’a göç ettik. Ancak hasta olan eşim hastalığı ilerlediği için 3 yıldan fazla bir süredir çalışmıyor. Bundan kaynaklı ekonomik sıkıntı yaşadık ve bu sıkıntı halen devam ediyor. Köydeyken tarım veya hayvancılık ile uğraşabiliyorduk. Ancak burada o koşullar yok.  Hem çocuklara bakıp hem de çalışıyordum. Ancak virüsün gelmesiyle beraber çalışamıyoruz. Eşim hasta ona virüs bulaşsa yaşama şansı yok" diye konuştu.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Komşularının yardımı ile geçinebildiklerini kaydeden Yüce, kış ayının gelmesiyle birlikte kendilerini zor günlerin beklediğini söyledi.  Boş mutfak, yıkık kapılar ve kırık pencereler ile kışa girdiklerini kaydeden Yüce, yardım edilmemesi durumunda, eşi ve çocuklarının ölüm ile karşı kaşıya kalabileceğine dikkati çekerek, dayanışma çağrısında bulundu.