Haber alınamayan öğretmen evinde ölü bulundu Haber alınamayan öğretmen evinde ölü bulundu

Mahalli İdareler Seçimi, 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. Partiler seçim hazırlıklarına başlarken, seçim sonuçları en çok merak edilen yerlerin başında Kurdistan kentleri geliyor. Belediyelere atanan kayyımların seçimlerde gönderilmesi bekleniyor. Amed’te mikrofon uzattığımız yurttaşlar, kayyımların yolsuzluklarına işaret ederek, yerel seçimler sürecini değerlendirdi. 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belediyeye AKP’li bir ismin atandığı Rezan'da (Bağlar) yaşayan Ruken Danış, belediye yönetimini eleştirdi. Danış, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde olan belediyelere rahatlıkla gidebildiklerini ancak onun yerine geçen kayyım belediyelerine gidemediklerini söyledi. 

Kayyım atamalarının Kürt sorunu ile bağlantılı olduğunu vurgulayan Mustafa Yavuz, “Kayyım hukuka aykırıdır. Bu saatten sonra bir kez daha kayyım atayamazlar. Bizim için kayyım meselesi kapandı. Bu halk bir kez daha kayyımı kabul etmez” ifadelerini kullandı.

'AKP BÖLGEDE BELEDİYE ALAMAZ' 

Kayyım atanan birçok belediyede yolsuzluk yapıldığını ve bunun basına da yansıdığını ifade eden Kemal Yüksel, “Diyarbakır kayyumla beraber 20 sene geriye gitti. Kayyum deyip geçme Diyarbakır’ı bitirdiler. Diyarbakır 30 sene de eski haline gelmez. Kayyum döneminde Diyarbakır da satılmayan bir şey kalmadı. Kendimizden şüpheleniyoruz artık” dedi. 

AKP’li bazı isimlerin “yeniden kayyım atanır” sözlerine tepki gösteren Yüksel, “Bana Türkiye’nin tapusunu da verseler AKP’nin ne çayını içerim ne de desteklerim. Selçuk Mızraklı ne yapmıştı?  Ben oyumu sana veriyorum, seni seçtim. Onların (iktidarın) ne hakkı var gelip senden bu hakkı alıyor?  Bütün yolsuzluklar, hırsızlıklar AKP’de. Hazreti kayyum da gelse benim oyum Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’ne. AKP Diyarbakır’da da, bölgede de belediye alamaz” şeklinde konuştu.  

'BÜYÜK OY FARKIYLA ALACAĞIZ' 

Amed’te 2009-2014 yılları arasında İl Genel Meclisi üyesi olan Mehmet Güzel, kayyımların irade gaspı olduğunu söyledi. Kayyımlar öncesi belediyelerde yolsuzluğun yaşanmadığını dile getiren Güzel, “Kayyımlar ile birlikte Mardin, Van, Amed’te resmi boyutuyla yolsuzluk belirlendi. Ancak örtbas etmeye çalışıyorlar. Halk yine iradesine sahip çıkıp onlardan belediyeleri geri alacak. Hem de büyük bir oy farkıyla alacak. Halkımızın değerlerine, iradesine sahip çıkacağına inanıyorum” diye belirtti. 

'KALDIRIM İÇİN OY VERMİYORUZ' 

Kayyumları göndererek iradelerine sahip çıkacaklarını söyleyen Murat Seyar, “Talan hırsızlık ne desen bu kayyum yönetiminde var. Bu seçimde öncekinden de güçlü çıkacağız. İşleri güçleri HEDEP ve Kürtler üzerinden siyaset yapmak. Ekonomi diye bir şey kalmamış ama yaptıklarını örtbas etmek için sabahtan akşama kadar HDP şöyle, YPG böyle deyip gündem değiştirmeye çalışıyorlar. Allah belalarını versin. ‘Biz kaldırım yaptık, yol yaptık’ diyorlar. Biz kaldırım için değil irademiz için oy veriyoruz” dedi.  

'HALK OYUNA SAHİP ÇIKMALI' 

Kazım Güzelyurt, “Belediyeler kimsenin babasının malı değil” diyerek, kayyım atamalarına tepki gösterdi. Kayyımla yönetilen Farqîn’de yaşayan Ahmet Korkutan ise yaşanan yolsuzluklara değinerek, şunları söyledi: “Kapımızın önünde su borusu patlamıştı. Belediyeyi aradım kimse bir şey yapmadı. Hükümet tarafından atanan kayyumlar da hiçbir hizmet yok. Kim onlara ‘neden yolsuzluk yapıyorsunuz’ diye hesap soracak ki? İhale oluyor kendi yandaşlarına veriyorlar. Yollar bozuk kimden hesap soracağız? Bu paraların hepsi halkın fakir fukaranın cebinden çıkıyor. Bu halkın iradesiyle seçilen kimse görevinden alınmamalıdır. Halk oyuna sahip çıkmalı.”

MA / Şilan Çil - Mehmet Güleş