Edirne Cezaevi'nde bulunan Selahattin Demirtaş, Voice of America'nın (VoA) sorularını yanıtladı. Demirtaş, geçen hafta kullandığı "PKK'nin Türkiye'de tümüyle silah bırakması için elimizden geleni yapacağız" sözleriyle ne kastettiğini açıklarken Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına verecekleri destek için "Gönülden, isteyerek bir destek olması bizim arzumuzdur” dedi.

Selahattin Demirtaş'ın geçen hafta sosyal medya hesabından yaptığı, "Halkımıza sözümüz olsun, çatışmadan beslenen Erdoğan rejimi sonrasında PKK'nin Türkiye'de tümüyle silah bırakması için elimizden geleni yapacağız ve mutlaka başaracağız" açıklaması ses getirmişti. Demirtaş, çözüm için de TBMM'yi işaret etmişti.

"Ben Çağrı Yaparsam Dinlemezler"

Sözlerine açıklık getiren Demirtaş, örgüt için, "Ben çağrı yaparsam zaten dikkate almaz" derken çözümün siyasi, hukuki ve toplumsal zeminini yaratmak için çalışacaklarını ifade etti:

"Mesele örgütün beni dinleyip dinlememesi değil. Ben çağrı yaparsam zaten dikkate almaz, dinlemezler, bu bilinmeyen bir şey değil. Ama Meclis’te açık, şeffaf ve hukuk çerçevesinde bir çözüm imkânı, adımları atılırsa elbette muhatapları da bunu mecburen dikkate alacaktır. Benim kastettiğim; çözümün siyasi, hukuki, toplumsal zeminini yaratmak için çalışmaktı ve bunu elbette yapacağız, ‘uygun ortamı yaratıp silahların son bulduğu süreci oluşturacağız’ diyorum. Bunun zor veya imkânsız olmadığını vurgulamak istiyorum.”

"arzumuz gönülden destek olması"

Selahattin Demirtaş, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı hakkında da değerlendirmede bulundu. 2019'daki seçimlerden önce HDP seçmenlerine yaptığı, 'gerekirse bağrınıza taş basın' açıklaması hatırlatılan Demirtaş, Kılıçdaroğlu'na gönülden destek vermek istediklerini söyledi:

"HDP’nin açıktan destek verip vermeyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Tabii ki gönülden, isteyerek bir destek olması bizim arzumuzdur. Yakında sonucu hep birlikte duyarız.” 

"Erdoğan Denize Düşünce Yılana Sarıldı"

Cumhur İttifakı'nın HÜDAPAR ile işbirliği yapması ve HÜDAPAR'lı 4 ismin AKP listelerinden aday gösterilmesini de değerlendiren Demirtaş, “Erdoğan'ın yapacağı hiçbir ittifakın ona hayrı olmaz, Hizbullah ile ittifak ise kendisine oy kaybettirir ancak. Hizbullah'ın Kürt seçmen nezdinde de ne karşılığı ne itibarı ne de gücü var. Erdoğan denize düşünce yılana sarıldı neticede” dedi.