Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 13-14 Ocak tarihlerinde yerel yönetim seçimlerine dair yapacağı ön seçim hazırlıklarını sürdürüyor. Kürt kentleri ve Türkiye genelinde 100 bin kişi, sandık başına giderek belediye eşbaşkan adaylarını  belirleyecek. Ön seçim yapılacak kentlerden biri de Wan (Van) ve ilçeleri. Wan’da 13 bine yakın delege ön seçimler için sandıklara giderek oy kullanacak. 

Wan’daki Seçim Komisyonu Kadın Sözcüsü Hatice Oktay, yapılacak ön seçimlere ilişkin açıklamlarda bulundu.   

‘Belirleyici noktasında güzel bir sistem oldu’

Önemli bir sürece girdiklerini ifade eden Hatice, bu seçimde halkın iradesinin konuşacağını ve bunun çok önemli bir karar olduğunu söyledi. Kurdistan ve Türkiye’nin belli kentlerinde ön seçimlerin olacağını kaydeden Hatice, 13 ve 14 Ocak tarihlerinde ön seçimlerin yapılacağını vurguladı. Aday adaylarının son başvurularının 25 Aralık 2023 tarihinde sona erdiğini hatırlatan Hatice, “25 Aralık’tan sonra başvuruları almadık. Bu süreçte çok güzel yoğunluklarla karşılaştık. Özellikle kadın boyutuyla halka cevap olabilecek, yeterlilik noktasında iyi bir sayıya ulaştık. 13 ve 14 Ocak’ta da ön seçime gidiyoruz. Halkın kendi seçilmişini belirlemesi noktasında güzel bir sistem oldu” dedi.

Delegeler 13 ve 14 Ocak’ta sandıklara gidecek

Yapılacak ön seçimlerde oy kullanacak delegelerin listelerinin askıya çıkarıldığını belirten Hatice, “Delegelerimiz daha önce yönetimlerimizde yer almış, sandık görevlilerinden tutun mahalle komisyonlarındaki arkadaşlara kadar herkes yer alacak. Delege listelerimiz hazır, il ve ilçe binalarında askıya çıkarıldı. Delegeler gidip kendi T.C. kimlik numaralarından tutun, ikametgah adreslerine kadar kontrol edebilecek. 13 ve 14’ünde kuracağımız sandıklarla birlikte oylarını kullanacaklar. Taşımalı sandık yerine, delege olup da fiziksel bir engeli varsa aileden birinci dereceden başka bir bireyin oy kullanma taraftarı olduk ve öyle belirledik. Eşzamanlı sandık kurma ihtimali üzerine de dış ilçelerle aynı zamanda olmaz ama, iki güne yayma gibi bir program belirleyebiliriz” bilgisini paylaştı.

‘Demokratik ve özgür bir belediye için…’

Merkezi 3 ilçe için konferans salonları ya da kimi düğün salonlarına sandık kurulabileceğini söyleyen Hatice, “Bu doğrultuda hareket edilir diye düşünüyoruz. Demokratik ve özgür bir belediyeyi esas aldığımız için bizler ön seçime giderek, halkın iradesinin belirlemesini istiyoruz. Biz halkla birlikte bir yol alıyorsak belediyelerimizdeki tavandan tabana bir hizmet söz konusuysa bizim burada yapmamız gereken halkın iradesini esas almaktır.  Şeffaf, dürüst ve demokratik bir yönetim istiyorsak bu doğrultuda en belirleyici nokta halktır. O yüzden halkımızı esas alacağız” ifadelerini kulandı. 

İradelerinin gasp edildiğini, kadınlara karşı politikaların hayata geçirildiğinin farkında olduklarını kaydeden Hatice, “Biz onlara cevap olarak tüm delegelerimizin oylarını kullanmaları için sandıklara gelmelerini istiyoruz” diye çağrıda bulundu.