Şırnak’ın Qileban (Uludere) ilçesine bağlı Uzungeçit (Dêrahinê) Beldesi’nde 15 yaşındaki S.A.’ya 7 yaşından itibaren sistematik tecavüzde bulunan ve fuhuşa zorlayan aralarında korucuların da olduğu 5 kişiye verilen hapis cezası, İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu. 

14 Mart 2022’de çocuğun ifadesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında AKP’li Dêrahînê Belde Belediyesi Başkanı Cemil Yıldız’ın yakın koruması ve korucu olan Cengiz Aydemir, emekli korucu Sami Yıldız ve çocuğun üvey annesi Berivan Aydemir, "Fuhuş yaptırma" ve “Nitelikli cinsel istismar” suçlamalarıyla Mart 2022’de tutuklandı. Dosyada sanık olarak ifadeleri alınan Metahan Bayram ve Zahide Yıldırım ise tutuksuz yargılandı. Şırnak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sanıklar hakkında, “cinsel istismar,” “tehdit”, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma”, “fuhuş” ve “taciz” suçlamalarıyla iddianame hazırlandı. 

YEREL MAHKEME CEZA VERDİ 

13 Nisan 2022’de görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti, tutuklu yargılanan korucu Cengiz Aydemir’e “tecavüz” suçundan 13 yıl 4 ay, “kişiyi hürriyetinden mahrum bırakma” suçundan ise 5 yıl hapis cezası verdi. Tutuklu Berivan Aydemir’e “çocuğa nitelikli cinsel istismardan” 25 yıl, “kişiyi hürriyetinden mahrum bırakma ve fuhuşa zorlama” suçundan ise 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. Tutuklu sanık Sami Aydemir, “nitelikli cinsel istismar” suçundan 25 yıl, “kişiyi hürriyetinden mahrum bırakma” suçlamasından 9 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz yargılanan Metahan Bayram’a 2 yıl 6 ay, yine tutuksuz yargılanan Zahide Yıldırım’a da 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 

KARAR BOZULDU

Mahkemenin kararının ardından sanıkların avukatları dosyayı İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. İstinaf Mahkemesi sanıklar hakkında yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Bozma kararı gerekçesinde, duruşma sürecindeki tutanak, belge ve verilen cezanın gerekçelerinin incelendiği belirtildi. Söz konusu inceleme sonucu, “sanığın hangi eylemlerinin suç sayıldığı açıklandıktan sonra kabul edilen bu eylemlerin hukuki nitelendirilmesinin yapılmadığı” ve “kurulan hükmün gerekçesiz kurulduğu” belirtildi. 

TUTUKLULUĞA DEVAM 

Ayrıca sanıklar Cengiz ve Sami için esas iddianamede “tehdit” suçundan cezalandırılmaları talep edildiği, ancak bu suç bakımından bir karar verilmeyerek CMK’nin 225/1 maddesine aykırı davranıldığı ifade edildi. 

Şiddet gördüğü eşini öldüren kadına 15 yıl 10 ay hapis Şiddet gördüğü eşini öldüren kadına 15 yıl 10 ay hapis

Yine, dosya içindeki SEGBİS çözüm tutanağının mahkeme heyeti tarafından imzalanmayarak CMK’ye “muhalefet edildiği” kaydedildi. 

Mahkeme, söz konusu nedenlerle hükmün oy birliğiyle bozulduğunu belirtti. Mahkeme, “dosyanın yeniden incelenmek ve hükmolunmak üzere ilk derece mahkemesine gönderilmesine, tutukluluğun ölçülü ve gerekli olduğunu, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına” karar verdi. 

Bozma kararının ardından önümüzdeki günlerde yargılamanın yeniden yapılması bekleniyor. 

NE OLMUŞTU? 

Qilêban (Uludere) ilçesine bağlı Dêrahînê Beldesi’nde 15 yaşındaki S.A., 7 yaşından itibaren sistematik tecavüze uğradı, şiddet gördü ve fuhuşa zorlandı. Üvey annesi Berivan Aydemir tarafından fuhuşa zorlanan S.A.’ya aralarında korucuların da olduğu birçok erkek tecavüzde bulundu. Tecavüz, çocuğun üvey annesine karşı çıkmasıyla ortaya çıktı. S.A., fuhuşa karşı çıkınca Berivan Aydemir tarafından darp edildi. Kafasına aldığı darbe sonucu ağır yaralanan çocuk, hastaneye kaldırıldı. Tedavisi tamamlanan S.A., polise verdiği ifade de yaşadıklarını anlattı. 

Fuhuşa zorlandığını ve tecavüze uğradığını belirten S.A. ifadesinde, “Yaklaşık 7-8 senedir üvey annem olan Berivan ve babam A.A. ile birlikte (...) yaşıyorum. Berivan dışarıya çıkmama izin vermiyor ve şiddet uyguluyordu. Cengiz Aydemir, Ekim’in sonlarına doğru Sami Yıldız ile birlikte bizim eve gelerek misafir odasında oturuyorlardı. Üvey anneme neden geldiklerini sorduğumda bana kızdı. Cengiz Aydemir güvenlik korucusu ama Sami (Semyan) Yıldız'ın korucu olup olmadığını bilmiyorum. Ancak silahı vardır. Bu olaya tanıklık eden hiç kimse yoktur. Kardeşlerim okula gittiği için bu olayları görmemiştir, babam memur olduğu için bu olaylara şahit olmamıştır. Diğer kardeşlerim de küçük olduğu için olayın farkında değillerdi” dedi. 

İKİ KORUCU TUTUKLANDI

S.A.’nın şikâyette bulunması üzerine Berivan Aydemir ile birlikte korucular Cengiz Aydemir ve Sami Yıldız gözaltına alındı. Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Cengiz Aydemir ve Semyan Yıldız, Sulh Ceza Hâkimliği tarafından serbest bırakıldı. Yapılan itirazların ardından Berivan Aydemir, "Fuhuş yaptırma", Cengiz Aydemir ve Sami Yıldız ise “Nitelikli cinsel istismar” suçlamalarıyla tutuklanarak, Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.