Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekilleri Sezai Temelli, Muazzez Orhan, Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede’nin de aralarında olduğu çok sayıda partili, Van'ın Çaldıran ilçesine bağlı Yukarı Çilli (Çiliya Jor) Mahallesi’nde koyun otlattığı esnada askerler tarafından açılan ateş sonucu ağır yaralanan Azat Bağa’yı (15) hastanede ziyaret etti. Heyet ardından Van Gölü’nde batan ve şuana kadar 50 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı tekne faciasıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

MÜLTECİLER İÇİN MUM YAKILDI

Heyet ilk olarak Van YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ne giderek Bağa’yı ziyaret etti. Bağa ailesini de ziyaret eden heyet, yaşanan olay hakkında bilgi aldı. Hastane ziyaretinin ardından heyet, daha sonra İskele Sahili’ne giderek tekne faciasında hayatlarını kaybeden mülteciler için mum yaktı. Sahilde buluşan ve basın açıklaması yapmak isteyen heyete polis, Valilik yasaklarını gerekçe göstererek izin vermedi. Uzun süren tartışmanın ardından basın açıklamasının yapıldığı alana çevik kuvvet polisleri sevk edildi. Yapılan görüşmelerin ardından sadece 5 kişinin bir arada olabileceği bir basın açıklamasına izin verildi.

‘İNSANLIK DRAMI YAŞANIYOR’

Anmada konuşan Temelli, Van Gölü’nde bir insanlık dramının yaşandığını belirterek, bu dram ve acının her yerde duyulmasını istediklerini belirtti. Bugün dünyadaki en büyük sorunun göçmen ve mülteci sorunu olduğunu ifade eden Temelli, “Bu kapitalist sistem insanları yerinden yurdundan ediyor. Bu acıyı da en fazla ülkemizde biz yaşıyoruz. Van gölünde yaşanan bu facia hepimizin dikkatini çekti çünkü sayı çok fazlaydı. Ama yıllardır binlerce mülteci ülkelerin her bir yerinde hayatlarını kaybediyor, donuyor ve boğuluyorlar. Yoksulluk, açlık ve işsizlik her yerde aynı. Bu otoriter rejimler insanlara yaklaşırken insani yaklaşmıyorlar. İnsan haklarını yok sayan, hukukun üstünlüğünü yok sayan bir ülkede yaşıyoruz. Türkiye Cenevre Sözleşmesi’nden çekildiği için belki de bu faciaları yaşıyoruz. Bu sorunlar hepimizin ortak sorunlarıdır. Bu ülke, mültecilere ve yurttaşlarına sahip çıkmalı ve eşit yurttaş haklarını uygulamalıdır. Bütün bu acıların son bulmasının yegâne yolu barıştan geçiyor. Ortak acılarımıza ve ortak dertlerimize ancak barışla çare üretebiliriz” dedi.

Konuşmaların ardından mumlar yakılarak, dilek fenerleri uçuruldu.