Mûş’ta 2019 Yerel Seçimlerinde ihlallerle yönetime gelen AKP’nin adayı Feyat Asya, 2024 seçimlerinde bir kez aday gösterildi. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 2 bin 500 geçerli oyunun iptal edildiği 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde 538 oy farkla yönetime gelen AKP’li Asya, 5 yıl boyunca hizmet yerine borçlarla gündeme geldi.
Devlet Planlama Teşkilatı’nın sosyo-ekonomik koşullarına ve kriterlerine göre sınıflandırılan gelişmişlik düzeyine göre 81 il arasında 79’uncu sırada olan Mûş, iktidarın politikaları sonucunda temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılıkta da en kötü dönemini yaşıyor. Yine Şeker Pancarı Fabrikalarının özelleştirildiği kentte, çiftçilere uygulanan kotalar ise kenti ekonomik açıdan günbegün yoksullaştırıyor. Bu yoksulluk ve üretimsizliğin yaşandığı kentte, AKP’nin yönetimde olduğu belediye de geçen 5 yılda halkın sorunlarına çözüm olamadı.
2019 VAATLERİNİ TEKRARLADI
AKP’nin ikinci kez aday gösterdiği Feyat Asya, proje toplantısında 2019 seçimlerinde vaatlerini tekrarladı. Kentin birçok mahallesinde halen kanalizasyon hattı olmazken, birçok mahallede ise alt yapı yok denilecek düzeyde. Buna rağmen kentin altyapı sorununu tamamen bitirdiğini iddia eden Asya’ya tepki gösteren kent halkı, birçok mahallede evlere su dahi gelmediğini, gelen suyun da içilemez halde olduğunu söyledi.
EN BÜYÜK HİZMETİ: ERDOĞAN’A JEST
AKP’li Asya, yönetimde olduğu 5 yıl boyunca Yeni Mahalle sınırları içerisinde bulunan Cezaevi Caddesi’nin ismini kaldırarak, Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı adını vermesiyle gündeme geldi. Belediye tarafından kadın ve çocuk odaklı projelerin neredeyse hiç yapılmadığı kentte, yapılmayan hizmetlere rağmen belediye borçları katlandı.
SAYIŞTAY: BELEDİYE BORÇ SINIRINI AŞTI
Sayıştay, belediyenin borç sınırını aştığı uyarısı yaptığı Mûş Belediyesi ile ilgili raporunda, 2022 yılı için belediyenin maksimum borçlanabileceği tutar 274 milyon 262 bin TL iken, belediyenin 2022 yılsonu itibariyle 322 milyon 253 bin TL borç yaptığı tespitine yer verdi.
ELEKTRİK BORCU KREDİYLE KAPATILDI
2023 yılı için 890 milyon TL’lik bütçe ayırılmasına rağmen elektrik borcunu ödeyemeyen AKP’li Asya, 50 milyon TL’lik elektrik borcunu kredi çekerek kapattı. Sayıştay ayrıca, ihale ile alınması gereken birçok satın alımın piyasa araştırması yapılmadan ve avans ile alındığını da belirledi. Sayıştay raporunda, “Yapılan incelemelerde idarenin gerçekleştirdiği bazı projeler kapsamında yapılan satın almalarda 4734 sayılı Kanun’da bulunan usulleri kullanmak yerine, ilgili personele avans verilmek suretiyle ihale edilmeden ve piyasa araştırması yapılmadan doğrudan piyasadan satın almaların gerçekleştirildiği görülmüştür. Bu kapsamda ‘kar festivali’ organizasyonu için 265 bin 711 TL tutarında, ‘Hoş Geldin Bebek Projesi’ organizasyonu için ise 320 bin 327 TL tutarında muhtelif kalemlerde harcama yapılmış olup, söz konusu tutarlar 2022 yılı için belirlenmiş doğrudan temin parasal limitinin de üzerinde bulunmaktadır. Diğer taraftan satın alınan iş kalemleri içerisinde sahne ışıklandırması, konser organizasyonu gibi belli bir süreyi içeren işler bulunmasına rağmen, herhangi bir sözleşmeye de bağlanmadığı anlaşılmaktadır” tespitlerine yer verildi.
MA / Ruken Polat