Muğla Milas İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nın Yeniköy-Kemerköy Enerji şirketi tarafından yapılmak istenilen maden ocağı için bölgede geçen hafta çalışmalar başladı. Şirketin günde en az 3-4 kere dinamit patlatarak, maden çalışmalarına başlaması sonrasında bölgede yaşamaya devam eden yurttaşların evlerinde çatlaklar oluşurken, çalışmalar zeytinliklere çok yakın bölgede sürüyor. 

Bölgede zeytin hasadı yapan köylülerden Nejla Işık, yaşanan duruma tepki gösterirken, burunlarının dibinde dinamitlerin patlatıldığını aktardı. 1 haftadır bunun devam ettiğini söyleyen Işık, "Zeytin Kanununa göre zeytinliklerin 3 kilometre yakınında toz çıkaracak bir işletmenin olmayacağı yazıyor. Nerede kaldı bu kanun. Dinamitlerin patladığı yerle aramızda 500 metre yok. Biz bu zeytinleri kolay mı yetiştiriyoruz. Bu kanun zenginlere işlemiyor mu?" diye sordu. 

PATRONLARA TEPKİ

Ordu'da, yeni bir maden ocağı kurulması için ÇED süreci başlatıldı Ordu'da, yeni bir maden ocağı kurulması için ÇED süreci başlatıldı

YK Enerji patronları İbrahim Çeçen ve Nihat Özdemir'e de tepki gösteren Işık, "Onları getirip bir hafta burada yaşatacaksın, pılını pırtısını toplayıp giderler. Buranın ölüm fermanını veren her kimse iki cihanda ellerimiz yakasında olacak. Bu köylüye bunu yaşatanlar gün yüzü görmesinler. Bu zeytinleri koruyacaklarını söyleyenler nasıl koruyor. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Çiftçiye üretemezsin diyorlar. Elektrik, zeytinden, gıdadan daha önemli. Nerede kamu yararı. Halk sağlığını tehlikeye atmak mı kamu yararı? Yoksa susuzluk tehlikesi oluşturmak mı" diye tepki gösterdi.

'AKBELEN'DEN VAZGEÇMEDİK'

Köylüler ise sanal medya hesaplarında yayınladığı video ile 17 Temmuz 2021'de başlattıkları nöbetin devam ettiğini duyurdu. Jandarmanın güvenliğinde, korumasında Akbelen'in yok edildiğine dikkati çeken köylüler, "En kısa zamanda buna yönelik eylemliliklerimiz olacak. Herkesi, bugüne kadar Akbelen'e sahip çıkan tüm yurttaşları dayanışmaya çağırıyoruz! Bizler Akbelen'den vazgeçmedik" mesajını yayınladı.