Türkiye tarafından kurulup Kuzey ve Doğu Suriye'nin kimi bölgelerinde işgalci konumda bulunan ÖSO'ya  ait eğitim alanında üzerinde ‘AFAD’ yazılı çuvallar ile mevzi kurulmasına dair İçişleri Bakanlığı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesine yanıt verildi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex Milletvekili Nevroz Uysal Aslan’ın 12 Ekim’de Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergeye yanıt, Bakan Yerlikaya yerine Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı’ndan (AFAD) geldi.

UN GÖNDERİLDİĞİ ÖNE SÜRÜLDÜ 

AFAD’ın verdiği yanıtta, “Suriye’de yaşayan sivil halk başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere 100 bin tona kadar ekmeklik buğday karşılığı unun hibe edildiği” bilgisi yer aldı.

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nün (TMO) hibeyi bunu temin ettiğini, Türk Kızılay’ı ile AFAD’ın ise bunun nakliyesini yaptığı ve dağıtımını sağladığı belirtilen yanıtta, “Söz konusu un, ihtiyaç sahibi halkın ekmek ihtiyacının karşılanması amacıyla Suriye'nin kuzeyindeki mahalli meclislere teslim edilmektedir. Mahalli meclisler teslim aldıkları unları fırınlara vererek, ekmek haline getirip halka sunmaktadır. AFAD hibe edilen unun ihtiyaç sahibi halka ulaştırılmasında koordinasyon sürecini yürütmektedir” denildi.

AFAD’dan gelen bu yanıt üzerine Nevroz Uysal Aslan ile birlikte partinin Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş de konuyu tekrardan Meclis gündemine taşıdı.

Verilen soru önergesinde şu sorular yöneltildi: 

* Bahse konu mahalli meclisler nerede ve kimler tarafından kurulmuş ve kimlerden oluşmuştur?

 * Bu mahalli meclisler demokratik seçimler mi yoksa atama usulüyle mi oluşmuştur?

42 yıl hapis cezası verilen Demirtaş: Selçuk Başkan'ın morali bozuktu; ona saz çaldım, halay çektik 42 yıl hapis cezası verilen Demirtaş: Selçuk Başkan'ın morali bozuktu; ona saz çaldım, halay çektik

* 100.000 tona kadar ekmeklik buğday karşılığı un nereden temin edilmiştir?

* Afad sadece koordinasyonda yer alıyorsa neden çuvallarda ismi yazmaktadır?

* Afad bu yardımları yaparken herhangi bir kayıt tutmuş mudur, yardımı yaptığı mahalli idarelerden resmi bir evrak almış mıdır?

* Cevap verilen önergede sorulan ‘Söz konusu görüntülerde açıkça görülen AFAD yazılı çuvallar, cihatçı çetelere kim veya kimler tarafından verilmiştir? Bu malzemeler nasıl ulaştırılmıştır? Bu görüntülere ilişkin Bakanlık herhangi bir soruşturma açmış mıdır? sorularına cevap verecek misiniz?”