27 basın kuruluşu: Kürt medyasını hedef almaktan vazgeçin 27 basın kuruluşu: Kürt medyasını hedef almaktan vazgeçin

Kuzey ve Doğu Suriye’nin Halep kentine bağlı Şeyh Maksud Mahallesi’nde yaşayan ailesini 1 Ekim’de ziyaret eden Rojnews’in Arapça servisi editörü Süleyman Ahmet, 25 Ekim’de Başûr Kurdistan’a dönerken Pêşxabûr (Sêmalka) Sınır Kapısı’nda KDP güçleri tarafından alıkonuldu ve 52 gündür akıbeti ile ilgili bilgi verilmiyor. Alıkonulmasından 6 gün sonra KDP’ye bağlı Duhok Asayişi tarafından yapılan açıklamada, Ahmet’in gazetecilikle hiçbir alakası olmadığına dair iddialar öne sürüldü.

Avukatlardan oluşan Süleyman Ahmet’i Savunma Grubu, şu ana kadar 10’u aşkın başvuruda bulunmasına rağmen Ahmet ile görüştürülmedikleri gibi KDP yetkileri tarafından hiçbir bilgi de paylaşılmadı. Ahmet’in avukatı Nerîman Ehmed, son duruma dair ajansımıza konuştu. 

ASAYİŞ GÖRÜŞMEYE İZİN VERMİYOR

Yaptıkları başvurulara rağmen müvekkilleriyle görüştürülmediklerini söyleyen Nerîman Ehmed, "Elimizde yeni bir bilgi yok. Ancak KDP zaten Süleyman’ın ellerinde olduklarını açıklamıştı. Süleyman şuanda Duhok Asayişi’nde  gözaltında tutuluyor. Bütün başvuru ve girişimlerimize rağmen görüşmemize izin verilmiyor. Daha önce de bir avukat heyeti asayişle görüştü. Müvekkilimizle görüşmek ve dosyasının içeriğini öğrenmek için biz de birkaç kez başvuruda bulunduk. Ancak asayiş hiç bir şekilde görüşmemize izin vermiyor" diye belirtti. 

‘ASAYİŞ SUÇ İŞLİYOR’ 

Duhok Asayişi’nin Irak yasalarına aykırı davrandığını belirten Nerîman Ehmed, şöyle devam etti: “Yasalara göre gözaltında kalan kişinin ne kadar kalacağı belli değildir. Kişiyle ilgili soruşturma tamamlanıncaya kadar gözaltında tutulabiliyor ve bu soruşturma tamamlandığında adliyeye sevk edilir. Ancak yine Irak yasalarına göre gözaltında olan kişi kim olursa olsun 24 saat içinde avukatlarıyla görüşmesi gerekiyor. Kişinin bu hakkı var. Yargılanmanın başlaması için ön araştırmanın tamamlanması gerekir. Ama Duhok Asayişi kanuna aykırı çalışıyor. Yaptıkları hukuka aykırıdır. Müvekkilin hayatta olup olmadığına dair şüphelerimiz var. Şu ana kadar bize herhangi bir bilgi ulaşmadı. Ne kadar başvursak da görmemize izin vermiyorlar.”

MA / Zeynep Durgut