Hatırladınız mı? IŞİD, Kobanide Kürt gençliği ve dostlarının direnişi karşısında ilk yenilgisini henüz almıştı. Kobanide yaratılan tahribat, özellikle çocuklara yaşatılan travmadan kurtulmalarına yardımcı olma gayesi ile Kobanide bulunmak, yardım götürecek olan sosyalist demokrat öğrenciler Suruç’ta basın toplantısı yaptıkları esnada IŞİD’in canlı bomba saldırısına muhattap oldular. Bu gün geriye dönüp baktığımızda, yaşadığımız yeni rejimin kodlarını okumak, 20 Temmuz Suruç Katliamı’nın bizi bu günkü Türkiye’ye getiren önemli bir kilometre taşı olduğunu anlamak zor olmazsa, gerek.


28 subat 2015’te Kürt sorunu çözümünde mutabakata varılmış, Dolmabahçe’de görüşme Heyeti ile hükümet temsilcileri Türkiye kamuoyuna duyurmuştu. 7 Haziran seçimleri kararı alınmış, HDP parti olarak seçimlere katılacağını açıklamıştı. Ulusal Kanal, Halk TV, Vatan Partisi, SÖZCÜ gazetesi gibi sözde Muhalefetini Erdoğan karşıtlığına oturtan her türden ulusalcı kişi ya da kurum, gerçekleri ters düz ederek kirli algı oluşturmak HDP’ye olan soldan kitlesel yönelmenin önünü almak gayesi ile, komplo teorileri ürete dursun, Çoktan Ergenekon AKP ittifakı bu günün yol haritasını çıkarmış;
işe koyulmuştu. 


Ulusalcı, ilerlemeci taraflar HDP’nin barajı aşamayacağını, parti ile seçime girmenin HDP’nin çıkaracağı muhtemel milletvekilinin AKP’den olacağı için 400 vekille parlementoda yasa yapma niceliğini kazanacağını ifade ede dursun; AKP Ergenekon ittifakı günü birlik yaptığı anket sonucunda HDP’nin barajı gibi sorunu olmayacağını, parlementoda ciddi bir muhalefet olacağı gerçeğini görmüş; bu politik değişme ve gelişmeden ürkerek, barış ortamını bozarak halka savaş ilan ederek, yaratılan terör sarmalından panik ve korku yaratarak düzeni yeniden inşa etmek, halkın onayını alacak kaotik süreci başlattı. 


7 Haziran Seçimden hemen önceki ikinci gün HDP’nin Diyarbakır mitingine Genel BAŞKANI Demirtaş’ın kürsüye çıkacağı sırada iki bombalı saldırı düzenlendi. 20 temmuz 2015, yani HDP’nin barajı aştığı, Meclis’e girdiği 7 Haziran seçimlerinin üzerinden daha bir buçuk ay geçmemiş. IŞİD’in HDP’ye ve HDP olası çevresine yönelik saldırıları gerçekleşti. 


İlk meşhur “HENDEK” muhabbetinin yapıldığı SİLVAN HENDEK OLAYLARI’na daha bir buçuk ay( 24 Haziran 2015) zaman var.
Ya şu lanet olası, çözüm sürecinin bitirilmesine sebep olan; Katillerinin yakalandığının iddia edildiği, daha sonra hepsinin beraat ettiği, HDP’nin Meclis araştırma önerisi verdiği, AKP ve MHP oyları ile red ettiği, ilgili olay. 1 mart 2015 üç polisimizin kaldığı, geç saatlerde birlikte olduğu, üçüncü polisin ifadesine dahi baş vurulmadığı, iki polisimizin alçakça katledildiği olayı. 


Daha önce yaşanan, halkın duyarlılığı ile boşa çıkarılan Ağrı Diyadin Provokasyonu’nu da hatırladınız sanıyorum.
28 Kasım 2015 Tahir Elçi’nin izlettirilen aksiyon sahnelerinde rastlanabilecek biçimde katledilmesi, 21 Eylül 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile Cizre’de başlatılan “Hendek Savaşları”


7 Haziran seçimlerinden sonra kaybedilen iktidar. MHP’nin iktidara yedeklenmesi 1 KASIM 2015 seçimlerine giden süreç.. Sadece 1 Kasım 2015 seçimlerinden sonra 20 gün önce; 20 Ekim’de IŞİD’in HDP ve dostlarına yönelik ANKARA GAR KATLİMI. HDP- DBP’yi terörize eden( krimanilize ) eden HDP-DBP’ye; binalarına, taraftarlarına, seçim bürolarına, standlarına kundaklama, linç dahil; Emniyet , Adliye ve paramiliter ( faşist terör çeteleri) unsurlar ve yerel bürokrasi eşliğindeki saldırılar; suçluların cezalandırılacağı yerde yerel bürokratların HDP tabelalarını güruhun transa girerek ulumaları eşliğinde indirmesi görüntüleri evlerimizde, zihnimize kazıldı...


Bu gün Hendek Savaşları denen sokağa çıkma yasaklarını, yerleşkelerin konvansiyon silahlarla çevrilmesi, muhasara altına alması birer harabeye çevrilen şehirlerin yıkıntıları altında kalan her yaşta insanın katledilmesi, psikolojik savaş eşliğinde, ki yazılı ve görsel basının, milletvekili hatta bakanların dahi giremediği sokağa çıkma yasağının olduğu yerlerde havuz, yandaş medya aracılığı ile haber kirliliği yaratarak algı oluşturması, yer yer HDP’nin de süreçten olumsuz etkilenerek süreci idare edememesi, çoğu yerde CHP yönetiminin AKP’nin oluşturduğu olumsuz terör iklimden de etkilenerek ki, her zaman bu basiretsizlik göstermeye yatkın damarı olduğu gerçeği ile ırkçı, dinci, ulusalcı taraftarlarını konsolide ederken, HDP merkezli muhalefet rehin alındı. dikkat edilirse HDP 1 Kasım sürecine giderken sıradan seçim etkinliğini dahi yerine getiremedi. 
Kuşku yok 2015 yılı bir bütün olarak Anadolu Mezopotamya Ortadoğu’nunu tarihi açısından bellide en önemli bir yıldır. İçinde yaşadığımız için öneminin farkına varamadık. Av olanların tarihi yazacağı zamanların yaşanacağı dönemde; 20 Temmuz 2015 Suruç katliamı ve benzer olaylar ile bu günün inşa edildiğini daha çok anlayacağız,

Necdet Aşiroğlu

21.07.2018