Batık, yaklaşık 400 yıl öncesine tarihleniyor.Proje direktörü Jorge Freire, “Bu keşif, kültürel miras perspektifinden on yılın buluşu niteliğinde. Portekiz’de ise tüm zamanların en önemli keşfi olabilir.” diyor.

Dalgıçlar, deniz yüzeyinin 12 metre altındaki gemi enkazında ve çevresinde, baharatlar, Portekiz armasıyla oyulmuş dokuz bronz top, Çin seramikleri ve sömürgecilik döneminde köle ticaretinde kullanılan bir tür para birimi olan tropikal deniz salyangozu kabukları buldu.

Portekiz armalı bronz toplar. C: Augusto Salgado/Cascais City Hall via Reuters

Freire, Lizbon’un eteklerinde bir tatil kasabası olan Cascais sahilinde bulunan gemi enkazı ve eserlerin “çok iyi korunmuş” olduğunu belirtiyor.

Freire ve ekibi, Portekiz’in Hindistan ile yaptığı baharat ticaretinin zirvede olduğu 1575 ile 1625 yılları arasında geminin battığına inanıyor.

Batık enkazında bulunan Çin seramikleri. C: Augusto Salgado/Cascais City Hall via Reuters

1994 yılında, Portekizli Our Lady of the Martyrs gemisi, Cascais yakınlarındaki bir askeri savunma kompleksi olan Sao Juliao da Barra Kalesi’nin yakınlarında keşfedilmişti.

Kültür Bakanı Luis Mendes, “Uzmanlar, uzun bir süre boyunca, Tagus nehrinin ağzını gemi batıkları için sıcak bir nokta olarak gördüler. Bu keşif bunu kanıtlar nitelikte.” diyor.(Arkeofili)