La Almoloya’da yapılan arkeolojik kazılar sonucu büyük pişmiş bir çömlek kapta bir kadın ve erkeğe ait kalıntılar bulundu. Yapılan arkeolojik araştırmaya göre yaklaşık 4 bin yıl önce günümüz İspanya’sında gömülen bir kadının çevredeki toprakların yöneticisi olduğunu gösteriyor. Gümüş bir taç da dahil olmak üzere süslü takılar koleksiyonu buna işaret ediyor. 

Yönetici sınıfın kadınları, İber Yarımadası’nın güneydoğusunda MÖ 2200-1550 yılları arasında gelişen bir toplum olan El Argar’ın yönetiminde önemli bir rol oynamış olabilir. El Argar, varlığının son iki yüzyılı içinde, Batı Akdeniz’in ilk devlet örgütü haline gelmişti. Mezar, 2014 yılında Pliego, Murcia’daki La Almoloya arkeolojik alanında, daha sonra saray gibi bir binanın yönetim salonu olduğu belirlenen yerin altında bulundu. Çalışmanın koordinatörlerinden Vicente Lull, “La Almoloya ve soylu mezarı, Bronz Çağı boyunca Avrupa’da ortaya çıkan ilk devlet toplumlarının yöneten sınıfına ve sembolik nesnelerine bir bakış sağlayan arkeolojik buluntulara sahip” diyor. 

DİADEM KADININ OTORİTESİNİ GÖSTERİYOR

Büyük bir pişmiş toprak kapta bulunan mezarda iki kişi var. 35-40 yaşlarında bir erkek ve 25-30 yaşlarında bir kadın. Yanlarında ise çoğu gümüşle yapılmış veya süslenmiş ve neredeyse tamamı kadına ait 30 kadar değerli ve prestijli nesne var. Mezarda en göze çarpan parça, kadının başında bulunan gümüş bir diadem. Bu kadının otoritesini gösteriyor. La Almoloya’da bulunan ve El Argar’daki zengin kadınların mezarlarında 19. yüzyılda bulunan diğer dört diadem ile ilgili ayrıntılı bir çalışma, hepsinin dikkat çekici bir şekilde tekdüze olmasına rağmen bunun son derece özel parçalar olduğuna işaret ediyor.

'DİADEMLERİ TAŞIYAN KADINLAR YÖETİCİ'

Araştırmanın yazarlarından Cristina Rihuete, “Bu diademlerin tek çeşit olması olağanüstü. Bu kadınlar için yapılmış sembolik nesnelerdi, dolayısıyla onları egemen yönetici sınıfın simgesel öznelerine dönüştürüyorlardı” diyor. Araştırmacılara göre, diademlerin özel bir önem taşıdığı El Argar’ın seçkin kadınlarının mezarlarında bulunan cenaze eşyalarının zenginliği, bu kadınların bazı yerleşim yerlerinin yönetiminde oynadıkları seçkin rolün bir göstergesi. Kadınlar hükümdar mıydı, yoksa onlar tarafından giyilen iktidar amblemleri yalnızca sembolik değere mi sahipti? Araştırma ekibinin ilgilendiği soru bu. Verdikleri yanıt; diademleri taşıyan kadınların yönetici oldukları yönünde. 

“Argarik toplumunda, egemen sınıfların kadınları diademlerle gömülürken, erkekler kılıç ve hançerle gömülüyordu. Bu adamlarla birlikte gömülen cenaze eşyaları daha az nicelik ve nitelikteydi. Kılıçlar, siyasi kararları güçlendirmek için en etkili aracı temsil ettiğinden, ideolojik meşrulaştırma ve belki de hükümet bazı kadınların elinde kalmış olsa da, El Argar egemen erkekleri bir çeşit yürütme rolü oynamış olabilirlerdi.”

El Argar toplumu, İber Yarımadası’nın güneydoğusunda MÖ 2200’den 1550’ye kadar gelişti ve gömüler, sınıf temelli bir devlet toplumu bağlamında siyasi sınırlar ve kurumsallaşmış şiddet ile erken bir Bronz Çağı toplumunu temsil ediyor. En önemli yerleşim yerleri El Argar, La Bastida ve La Almoloya.