Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütü'nün 8 Ocak'ta Kürt ulusal birliğine dair “Şimdi ulusal birliği ve özgürlüğü sağlama zamanı” şiarıyla gerçekleştirdiği kitlesel yürüyüş ve açıklamaya ilişkin soruşturma başlatıldı. Kolluk kuvvetlerinin müdahalesine rağmen gerçekleşen yürüyüşten bir gün sonra DBP Van İl Örgütü eşbaşkanları Çetin Uyar ve Gülderen Varlı ifadeye çağrıldı. Eşbaşkanlar, önceki gün soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü'nde ifade verdi. 

YAKLAŞIM DEĞİŞMELİ

Müdahaleye rağmen yaptıkları açıklamayla ulusal birliğin önemine dair mesaj verdiklerini kaydeden eşbaşkanlardan Çetin Uyar, "Katılım güçlü geçti. Ancak müdahale oldu. Buna rağmen ulusal birliğin önemine değindik" dedi. Emniyette kendilerine görüntülerde yer aldıklarına dair sorular yöneltildiğini aktaran Uyar, ifadeye çağrılmalarının "sindirme" politkasının bir parçası olduğunu kaydetti. Uyar,  "Hukuki hakkımızı kullandık. Valilik 15 günde bir yasaklama getiriyor ve bu yasaklar sadece HDP ve DBP için geçerli. AKP’nin pandemi sürecinde Van meydanında 5-6 bin kişiyle kongre yaptığını gördük. Azerbaycan protestosu için Beşyol Meydanı’nda binlerce insan açıklama ve yürüyüş yaptı. Vali bey neden o zaman yasakları sorgulamadı? Biz Van’da iktidar partisiyiz. Başvuru yaptığımızda Vali bizle görüşebilirdi. DBP ve HDP olduğunda dikkate almıyorlar. Bunları kabul etmiyoruz. Emniyet ve valilik yaklaşımını değiştirmeli" dedi.  

‘ÖZGÜRLÜK BİRLİĞE BAĞLI'

Kürtler arası ulusal birliğin elzem olduğunu göstermek için kitlesel açıklama yaptıklarını belirten Eşbaşkan Gülderen Varlı ise, ifade de kendilerine “Slogan attınız mı, alkışladınız mı" şeklinde sorular yöneltildiğini aktardı. Varlı, "Bunun amacının ne olduğunu, neden ifadeye çağrıldığımızı biliyoruz. Ne olursa olsun birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin şiarından asla vazgeçmeyeceğiz. Kürt halkına tekrar sesleniyorum; Özgürlüğümüz, birliğimize bağlı. Bir olmamız gerekiyor" diye konuştu.