Van Newroz Tertip Komitesi, Wan Kalesi eteklerinde 17 Mart'ta “Rabe dema azadî û serkeftinê ye” şiarıyla gerçekleştirilecek olan kutlamalara dair Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Örgütü binasında açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada Tertip Komitesi adına avukat Ebru Demirtepe konuştu. 

Bakan Van'daki kadın katliamlarına dair soruları yanıtsız bıraktı Bakan Van'daki kadın katliamlarına dair soruları yanıtsız bıraktı

Newroz'un tarihçesine değinen Demirtepe, Newroz alanlarının direnişin en önemli alanlarından biri olduğunu söyledi. Demirtepe, Kürt halkının bu yılkı Newroz’u "Abdullah Öcalan’a fiziki özgürlük, Kürt sorununa çözüm' kampanyasının ateşine dönüştüreceklerini" söyledi. Demirtepe, "Sayın Abdullah Öcalan’ın sesinin duyulması ve iletişimin kurulması barışa açılacak kapının anahtarıdır. Tam da bu nedenle inançla, kararlılıkla, irade ve ısrarla Newroz meydanları, tecridin paramparça edileceği, onurlu bir barışın savunucusu ve direnişçisi olan Sayın Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanacağı meydanlar olacaktır” şeklinde konuştu.

VAN KALESİ ETEKLERİNDE KUTLANACAK

"Newrozu bugünlere taşıyan tüm kahramanlarımıza ve halkımıza sözümüz bu birlik ve özgürlüktür” diyen Demirtepe, "Bu yılın ilk ateşi, bir dönemin karanlığını üç kibrit çöpüyle aydınlatarak Kürt halkının yoluna ışık olan Çağdaş Kawa Mazlum Doğan’ın topraklarında, Dep’de (Karakoçan) 15 Mart’ta yakılacak. Aynı gün, Newroz’la sembolleşen Amed surlarında ve İzmir Kadifekale’de de ateşler yakılacak.  Bizler de Wan’da 17 Mart’ta tarihimize tanıklık etmiş, Wan kalesinin dibinde Newroz ateşini gürleyeceğiz. Bu vesileyle tüm Kürt halkını ve Ortadoğu halklarını 2024 Newroz ateşinin kıvılcımı olmaya davet ediyoruz. Zaman, tecridi kırıp önderliğiyle özgürce yaşama zamanıdır. Zaman, Kürt ulusal birliğini sağlama zamanıdır. Zaman, anadilinde kimliğine ve kültürüne sahip çıkma zamanıdır" diye kaydetti.