İran ile sınır kenti olan Van, son yıllarda İranlı turistlerin en önemli adreslerinden biri olmaya başladı. Bu yıl 600 bin üzerinde İranlıyı ağırlayan kentin ekonomisi, son yıllarda kente gelen İranlı turistlere dayanıyor. Türkiye ekonomisinde yaşanan krizde, İranlı turistler Van ekonomisi için can suyu niteliğinde. Ancak yaz aylarında yaşanan zirvenin ardından kış mevsiminin de etkisiyle turist sayısında önemli bir düşüş yaşandı. Eylül ayının sonlarında yaşanan bu düşüşün mart ayındaki Newroz tatiline kadar sürmesi öngörülüyor. Bu süreç içerisinde kentte otel ve turizmciler başta olmak üzere birçok esnaf, işlerinde durgunluk yaşıyor.

Van esnafı tarafından 'ölü dönem' olarak nitelendirilen sonbahar ve kış aylalarında turizmciler için yılbaşı kutlamaları rahat bir nefes alabilme anlamına geliyor. Yeni yıl kutlamalarına sayılı günler kala kent esnafı İranlı turistleri beklemeye başladı. Bir dizi hazırlık yapan esnafın gözü, kazanç kapısına dönüşen Kapıköy Sınır Kapısı’nda.

Artı Gerçek’e konuşan kentteki sektör temsilcileri, Eylül ayından sonra yaşanan düşüşün esnafı olumsuz etkilendiğini söyledi. Yılbaşı tatilinin bir hareketlilik kazandıracağından umutlu olan esnaflar, yaptıkları hazırlıkların şimdilik rezervasyonlara yansımadığı ancak talebin son saatlerde artacağı görüşünde.

'OTELLERİN DOLDUĞUNA YÖNELİK HABERLER YERLİ TURİSTİ KAÇIRIYOR'

Otelci Reşat Yeşilağaç, Ekim ayından bu yana kentteki otellerin yüzde 30’luk doluluk oranı ile çalıştığını söyledi. Yeşilağaç, yılbaşı için yaptıkları hazırlıkların otel rezervasyonlarına henüz yansımadığını kaydetti. Medyada otellerin dolduğuna ilişkin çıkan haberlere de tepki gösteren Yeşilağaç, bu durumun yerli turisti de kaçırttığını dile getirdi:

“Şu an rezervasyonlar yüzde 25 dolaylarında. Geçtiğimiz senelere nazaran bu yıl beklentimiz yüksekti. Yılbaşı için yüzde 60-70 bir doluluk oranı bekliyorduk. Ekim ayından bu yana bir düşüş var. Düşüş, gerek kış şartları gerekse de İran’daki ekonomik sorunlardan dolayı yaşanıyor. Yılbaşı için de beklentimiz vardı, hazırlıklarımızı da yaptık. İşletmemizi ve eğlence alanlarımızı buna göre hazırladık. Acenteler ve kent esnafı da hazırlıklarını yaptı. Bu beklentiye rağmen rezervasyon düşük seyrediyor. Bir de medyaya sürekli olarak yer alan ‘Van’daki oteller doldu’ şeklindeki haberler iç turistlerin ve kültür turlarının da yapılmamasına neden oluyor ve zarar veriyor. Esnaf da sadece İranlıya dönük kendini ayarlayınca sorun oluyor."

'BEKLENTİMİZ YÜKSEK'

Turizmci Murat Beyaz da turistlerin ekonomik olarak kentteki birçok sektöre dokunduğuna dikkat çekti ve esnafın gözünün sınır kapısında olduğunu söyledi:

Van Valiliği kentte 3 gün boyunca eylem ve etkinliklerin yasaklandığını duyurdu Van Valiliği kentte 3 gün boyunca eylem ve etkinliklerin yasaklandığını duyurdu

“Turizm piyasasında durgunluk var ancak bu oturup karalar bağlayacağımız bir durum değil. Her dönem yaşanıyor. Turizmin yüksek sezonları vardır, bir de düşük sezonları. Bizler de eylül ayından başlayarak şubat ayına kadar düşük sezonu yaşadık. Yılbaşı ve konserler bu ölü dönemlerde birer aksiyona neden oluyor. Şimdilik yüzde yüz doluluğa ulaşamadık ama yılbaşından umutluyuz. Beklentimiz yüksek. İranlıların gelip en az iki gün konaklayacağı şekilde vakit geçirmelerini ön görüyoruz. Son dakika satışları olabiliyor."

"İranlılara göre yeni yılın başı Mart ayıdır. Ama yine onlar son yıllarda Avrupa ve Türkiye’de kutlandığı gibi kutlamak istiyorlar. Bunu Van’a ve Türkiye’nin farklı kentlerine gelerek yapıyorlar. Eğlenerek, alışveriş yaparak bu zamanı değerlendiriyorlar. İnsanların gözü sınır kapısında. Çünkü büyük bir ekonomik döngü var. Transfer yapan araçlardan lokantasına veya mağazasına kentteki neredeyse her esnaf ekonomik gelir elde ediyor. Alışverişi de seviyorlar. Bu durum, her esnafa dokunabiliyor diyebiliriz."