AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir dizi görüşme gerçekleştirmek için Irak'a gitti. İlk olarak Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya gelen olan Erdoğan, daha sonra Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile bir araya geldi. 

4'LÜ MUTABAKAT İMZALANDI 

Erdoğan ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani'nin himayesinde Irak, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında, Kalkınma Yolu Projesi'nde işbirliğine ilişkin 4'lü mutabakat zaptı imzalandı. İmza töreninde üç ülkenin ulaştırma-altyapı bakanları ile BAE'nin enerji-altyapı bakanı da hazır bulundu. 

Ayrıca Irak ile Türkiye arasında "Su Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması" ve "Stratejik Çerçeveye İlişkin Mutabakat Zaptı" ile 24 işbirliği anlaşması imzalandı. Irak'la 10 yıllık Su Kaynaklarının İdaresi Anlaşması'na varılmış oldu. 

ERDOĞAN-SUDAN AÇIKLAMASI

Özgür Özel, Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesi sona erdi Özgür Özel, Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesi sona erdi

Erdoğan ve Sadani görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan Erdoğan, Irak’ın PKK’yi “Yasaklı Örgüt” ilan etmesinden duyduğu memnuiyeti dile getirdi. Irak ile birlikte PKK’ye karşı müşterek adımlar üzerine konuştuklarını belirten Erdoğan, Irak’la imzaladıkları stratejik iş birliği anlaşmalarına değindi. 

BARZANİ’DEN TÜRKÇE PAYLAŞIM

Bağdat’taki ziyaretlerinin ardından Federe Kurdistan Bölgesi’nin Hewlêr kentine geçen Erdoğan, Federe Kurdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani tarafından karşılandı. Erdoğan’ın Hewlêr’e yaptığı ziyarete ilişkin X hesabından Türkçe olarak paylaşımda bulunan Barzani, Erdoğan’ı Hewlêr’de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. 

Barzani’nin yaptığı paylaşım şöyle: “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bağdat ve Erbil'e yaptığı tarihi ziyaret, bölgede hassas bir döneme denk geliyor. Irak ve Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki güçlü siyasi, ekonomik ve güvenlik bağlarına da dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Erbil'de ağırlamaktan mutluluk duyuyorum Barış, istikrar, ekonomik kalkınma gibi önemli konuları ele alacağız.”