Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi, Diyarbakır’da startını verdiği İş ve Aş Buluşmaları, Van ve İzmir’in ardından Mersin’de devam etti. HDP heyeti, 10 ile 12 Mart tarihleri arasında kentteki sivil toplum örgütleri, sendika, çevre örgütleri, tarım işçileri ve esnafın yanı sıra birçok kesimle bir araya gelerek, yaşadıkları sorunları dinledi. 3 gün boyunca temaslarda bulunan heyet, yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıyarak, çözümü için ilgili kurumlarla temasa geçecek. 

HALKIN GÜNDEMİ

Heyette yer alan Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, İş ve Aş Buluşmaları kapsamında kentteki ziyaretlerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Halkın ve Saray’ın olmak üzere ülkenin iki gündemi olduğunu dile getiren Paylan, iktidarın ülkeyi yönetemediği için HDP başta olmak üzere muhalefete saldırdığını söyledi. Paylan, iktidarın bu saldırılarla eriyen oylarının önüne geçmeye çalıştığını belirterek, “İktidar, muhalefetteki motivasyonu kırmak için HDP üzerinden saldırıya geçiyor. Fezlekelerle HDP’yi kapatmaya çalışıyor. Böylece bir motivasyon oluşturmaya çalışıyor. Ellerinden geleni artlarına koymasınlar. Bizim gündemimiz, halkın gündemidir” diye konuştu.

ŞİKAYETÇİ OLMAYAN YOK

Paylan, ülkedeki esnafın, çiftçinin, emekçinin ve işsizin derin bir yoksulluk içerisinde olduğuna dikkat çekerek, “Bizim derdimiz, halkın derdidir” dedi. Mersin’in tarım kenti olduğunu, ayrıca bütün halkların yaşadığı bir kent olduğunu söyleyen Paylan, kentin Türkiye’nin küçük bir özeti olduğunu belirtti. Kentte derin bir yoksulluğun olduğunu ifade eden Paylan, “Nereye gittiysek büyük bir şikayetle karşı karşıya kaldık. Esnaf büyük bir iflasla karşı karşıya. İşçiler, çalışabilenler, sefalet ücretlerine çalışabiliyor. İşverenleri de ziyaret ettik. Onlar da özgürlüğün ve hukukun olmadığı bir ülkeye, kimse yatırım yapmak istemiyor diyor. Derin bir sıkıntı yaşıyorlar. Bu açıdan şikayetçi olmayan kimse yok” şeklinde aktardı. 

‘İNSANLIĞIMDAN UTANDIM’

Kentteki izlenimlerini aktaran Paylan, şunları söyledi: “Esnafın bu şartlarda ayakta kalması mümkün değil. Bu dönemde iktidar, tercihini esnaftan kullanmadığı için, esnafın borç yükü daha da arttı. Kentte ekoloji tahribatları var. Tarım işçilerini ziyaret ettik. İnanın, insanlığımdan utandım. Bu ülkenin milletvekiliyim ve işçilerin durumunu görünce, utanç duydum. Bu utanç, ülkenin utancıdır. Bu iktidarın halktan koptuğunu net bir şekilde görüyoruz.” 

MECLİS’E TAŞINACAK 

Buluşmalarla işçi ve emekçilerin yaşadıkları sorunlara çözüm politikası üretmeyi amaçladıklarını belirten Paylan, “Türkiye’de devran dönecek. Bizler de yönetimin bir parçası olacağız. Onun için işçinin, esnafın ve halkın sorunları çözmek için politikalarımızı belirliyoruz. Savaşa ve yandaşa akan kaynağı bitirip, bu kaynakları halka aktaracağız. Kentlerdeki temaslarımızı sonlandırdıktan sonraki haftayı, o kentin sorunlarına ayırıyoruz. Meclis’teki çalışmalarımızı o kente ayırıyoruz. Soru önergeleri hazırlıyoruz, Meclis’te konuşmalar yapıyoruz ve doğrudan ilgili bakanları ve kamu görevlilerini arıyoruz. Girişimlerde bulunuyoruz ve durumu yakından takip ediyoruz. Yerelle doğrudan bir ilişki kuruyoruz. Sürekliliği olan bir çalışma içerisindeyiz ve bunu tüm Türkiye’ye yayacağız” dedi. 

SONRAKİ DURAK KARADENİZ

Bir sonraki temaslarını Karadeniz bölgesinde sürdüreceklerini paylaşan Paylan, devamında şunları söyledi: “Türkiye’nin her yerinde sorunların pek çok ortak noktası var. Yerele özgün sorunlar da var. Tüm sorunların çözümü için sahada olacağız. Daha güçlü bir şekilde yereli güçlendireceğiz. Halkın gündemi içerisinde daha güçlü bir şekilde olacağız. Varsın Saray’ın gündemi bize saldırmak olsun, biz halkın gündemiyle çalışmaya devam edeceğiz.”

TEFECİYE DÜŞTÜLER

AKP’nin “tefecilerin” eline düşmüş durumda olduğunu söyleyen Paylan, “AKP, Londra’daki tefecilere gidip diz çökmüş durumda. Çok yüksek faizle borçla kendi sistemini çevirmeye çalışıyor. Yüksek faizle belli bir para girişi oldu. Ama bu son çırpınışları. Biliyorsunuz, tefecilere düşenler iflah olmaz. AKP de iflah olmayacaktır. Halk da büyük bir öfke birikimi var. Bu öfke bir gün açığa çıkacaktır. Bu tefeciye düşmüş iktidar, çok yakında iflasını açıklayacak. Ortada büyük bir enkaz var ve bu enkazı halkımızla birlikte ortadan kaldıracağız” dedi.