Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis Genel Kurulu’nda 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun 12 Temmuz 2017 tarihinde Meclise sunduğu ve kaybolduğu belirtilen  rapora ilişkin konuştu.

Özel, kayıp raporun  İç Tüzük'te yapılacak değişikliklerle bu dönemde de görüşülmesinin mümkün kılınması veya bu konuda bir genel görüşme açılmasını talep etti. Özel, “Konu hakkında partimiz bir pozisyon almadan önce diğer partilere bu konudaki açık davetimizi iletiyoruz. Bir uzlaşı olursa bir genel görüşmede görüşülebilir ama böyle bir uzlaşı yoksa da bu konuyu önümüzdeki günlerde gündeme getireceğimizi arz ediyorum” dedi.

‘12 TEMMUZ’DA RAPOR TESLİM EDİLMİŞTİ’

Özel, devamla şunları söyledi: “Bu Komisyon devrin Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanını ve Genelkurmay Başkanını görüşmeye çağırdığı hâlde kendileri Komisyona gelmemişler ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanının ‘Artık bu Komisyon çalışmalarını tamamlasın.’ Sözlü  talimatıyla da apar topar Komisyon kapatılmış, raporunu sunmuş, raporun karşı oyu konusunda birkaç kez karşı oylar ilave edilmiş, televizyonlar ve gazetelerin önünde 12 Temmuz tarihinde de Komisyon Başkanı raporu teslim etmiştir. Sorduğumuz bir soru üzerine, Meclis Başkanlığı tarafından bu raporun tamamlanmadığı ifade edilmiş ve bütün Türkiye hayretler içinde kalmıştı.”

‘15 TEMMUZ’UN İRDELENMESİNDEN RAHATSIZLAR’

Komisyon raporunu yok etmek isteyenlerin 15 Temmuz’un irdelenmesinden rahatsız olduklarına vurgu yapan Özel, “15 Temmuzda darbenin öncesinde, sırasında ve sonrasında yaşananların sorgulandığı bir süreçten rahatsız olanların Komisyonun raporuna da tahammül edemediklerini üzülerek takip ediyoruz. ‘Rapor ortada yok, rapor ortada yok.’ diye kendi kendinizi yalanlayan, kendi kendinizi suçlayan bir polemiğin içindesiniz, hesabı da bize kesmeye çalışmayın. Bu, Adalet ve Kalkınma Partisinin darbe araştırması gibi kritik bir konuda ne kadar lakayt, ne kadar özensiz ve ne kadar tarihe karşı sorumlu olduğunun teyididir” diye konuştu.