Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Meclise gönderilen fezlekelerde, “konuşan” milletvekillerinin yanı sıra “susan” vekillerin de dokunulmazlıklarının kaldırılması istendi.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay’ın, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın 27-28 Ekim 2018 tarihinde Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaptığı konuşma esnasında ‘tepkisiz kalması’ savcılık tarafından “örgüt propagandası” olarak değerlendirildi.

Ayrıca Kemalbay’ın 22 Ekim 2017 tarihinde HDP Batman İl binası önünde yaptığı konuşma da fezleke konusu oldu. Kemalbay’a “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Devletini alenen aşağılama” suçlaması yöneltildi.

Kemalbay’ın fezlekeye konu edilen konuşması şöyle:

“…fakat bugün faşist AKP saray iktidarı Hasankeyf’i su ile boğarak, Hasankeyf’i yok ederek, tarihi kültürü ortadan kaldırarak büyük bir cinayet işlemektedir. Çünkü bu Taliban kafalı, el-Kaide kafalı iktidar orada bir tarihi yok ediyor. Bir kez daha burada Batman’da bu cinayete dikkat çekmek istiyoruz, biliyoruz ki yaşanan sıkıntılar AKP saray iktidarının zorla iktidarda kalma diktatörlüğünü halklara dayatma politikalarıdır…”

KEMALBAY: DEMOKRASİ SORUNUNU TARTIŞIYORUZ

Hakkında açılan fezlekelere ilişkin Artı Gerçek’ten Seda Taşkın'a değerlendirme yapan Kemalbay, “Fezlekeler ile Türkiye’nin en temel sorunu olan demokrasi sorununu tartışıyoruz” dedi. HDP’li vekiller hakkında hazırlanan fezlekelerin statüko ve tekçi zihniyetin sonucu olduğunu belirtti.

‘ASIL GÜNDEME DÖNMELİYİZ’

2 Mart 1994’de DEP milletvekillerinin onur kırıcı muamelelerle alıkonulduğunu söyleyen Kemalbay, hükümetin bugün de aynı heveste olduğunu kaydetti. Kemalbay, “O günden bu yana halkın mücadelesi daha da güçlendi. Barış ve demokrasi toplumsallaştıkça artık aynı kolaylıkla yaklaşamıyorlar. Artık bu tartışmalar bir yana bırakılmalı ve asıl gündemimize dönmeliyiz” dedi.

‘TÜRKİYE’DE HUKUK YOK’

İktidarın fezlekelerle HDP’yi kriminalize etmeye ve ömrünü uzatmaya çalıştığı söyleyen Kemalbay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“AKP, Türkiye’nin fay hatları olan şovenizmle, ırkçılıkla iktidarını canlı tutmaya çalışıyor. Buna müsaade etmemek bütün demokrasi güçlerinin görevi. Türkiye’de ne yazık ki hukuk yok. Ve bu dosyalara hukuk var gibi bakılamaz. Hukukun olmadığı bir ortamda hukuk var gibi davranmak iktidarın değirmenine su taşımaktan öteye gitmez.”

‘KENDİLERİNİ AŞAĞILIYORLAR’

Hasankeyf konuşmasına ilişkin fezleke hazırlanmasına da tepki gösteren Kemalbay, “Kendileri devleti ve hükümeti aşağılayan pratiklerde bulunuyor. Biz yaptıklarını ifade ettiğimiz zaman da ‘aşağılamak’ olarak değerlendiriyorlar. Palmira’da Taliban’nın yaptığı şey bütün dünya toplumunun kültürünü dinamitlemekti. Aynı şeyi AKP iktidarı Hasankeyf’te dinamitler ile yaptı. Bu bizim belleğimiz, hafızamız, kültürümüz, gelecek kuşakların emanetidir. Onlar bu emaneti tarumar etti. Ben sadece onun yaptığını tarif ettim ve bunu görünür kıldım” dedi.