Halkların Demokratik Partisi (HDP), “HDP’liyiz, her yerdeyiz” kampanyası kapsamında Trakya’da sürdürdükleri ziyaretlerinin ikinci gününde, Edirne’de halkla kahvaltı etkinliğinde bir araya geldi. Etkinliğe, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri Salim Kaplan ve Ferhat Encü ile partililer katıldı. Kampanyalarının amacını anlatan HDP’li Encü, halkın talep önerileriyle hareket edeceklerini söyledi. 

‘FARKLILIKLAR HDP’DE’

Anadolu ve Mezopotamya’nın bütün ırksal, inançsal ve cins farklılıklarını bir içerisinde barından ve bütünleştiren tek partinin HDP olduğunu belirten HDP’li Salim Kaplan, “Başka hangi partide Êzidî, Ermeni ve Arap temsiliyeti var? Başka hangi partide eş başkanlık sistemi var? Kadının tarihsel ve toplumsal 62 bin yıllık birikiminin yansıması başka hangi partide var? Haliyle bu ülkede, şu an Meclis çatısı altında siyaset yapan ve grubu olan tek Türkiye partisi biziz. O yüzden Edirne’deyiz. Bu yüzden her yerdeyiz” ifadelerini kullandı.

‘CEHENNEM YAŞANIYOR’

İktidarın toplumsal baskılarına değinen Kaplan, “Bir krizi, daha büyük bir krizle kapatıyoruz. Toplumun tüm hücrelerine bu kriz hali dayatılıyor. Sadece Kürdistan halkının 6 yıl içinde yaşadıklarına bakalım. Kürt halkına katliam dizisi üzerinden şok doktrini uyguluyor. Ama Türkiye’nin batısına, emekçi halka, ezilenlerine, kadınlarına, doğayı savunanlara, pandemide sahipsiz bırakılanlara bakalım. Nefes alamaz bir hal dayatılıyor. O yüzden saldırılar çok yönlü. Hitler döneminde yaşanan her şey bu ülkede de yaşanıyor. Toplumsal cehennem haline gelen bir yönetim şekli var” diye konuştu.

ÖRGÜTLÜ KÖTÜLÜ 

Türkiye’nin batısında yaşayan halkların da aynı durumu yaşadığını, halka nefes alamaz bir yaşamın dayatıldığını dile getiren Kaplan, “O yüzden saldırılar çok çetin, yoğun bir şekilde geliyor. Hitler dönemde yaşanan bütün örnekler burada da yaşanıyor. Hatta o günü aşan bir tarz da var. Örgütlüğü kötülüğün sıradanlaştığı bir hal var. Toplumsal cehennem haline gelen bir yönetim tarzı, anlayışı var. Ama bütün bunlara rağmen ısrarla büyük bir dirençle mücadele eden çok ciddi halklar var. HDP’nin öncülük ettiği bir hat var. Mevcut AKP iktidarı kendi varlığını, HDP’nin öncülüğünde bir araya gelen demokrasi güçlerinin yokluğunda görüyorlar” şeklinde konuştu.

TEMEL GÜNDEM KÜRT SORUNU

Sorunlara karşı çözüm üretmek için bir arada olmanın önemine vurgu yapan Kaplan, Türkiye’nin nefes alabilmesi için Kürt sorunun çözümüne işaret etti. Kaplan, “Anayasal bir düzeyde resmi bir statüye kavuşması gerektiğini bilen, 40 yıldır bunun mücadelesini veren ve bedelini ödeyen bir partiyiz. Bu ülkenin Kürt sorununun gelişmesiyle birlikte yoksulluk, ekoloji, kadın sorunu da var. Ancak bu sorunlara dair köklü çözümlerimiz de var. Bundan sonra bu çözümler daha da artarak sürecek” dedi.