Meclis Genel Kurulu’nda AKP grubu tarafından getirilen Nükleer Düzenleme Kurumu’na ilişkin kanun teklifi görüşülecek. Kanun teklifi görüşmeleri öncesi söz alan partilerin Grup Başkanvekilleri açıklanan TÜİK ve enflasyon verilerine dikkat çekerek, iktidarı eleştirdi.

‘BAKAN NEBATİ YANILDI’

Meclis’te konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “TÜİK, ‘Şubat’ta enflasyon aylık 4,81 arttı, yıllık bazda ise 54,44'e yükseldi’ dedi. Şimdi, bu iktidarın son dönemlerde hazırlamış olduğu çeşitli programlar, planlar vardı; bir tanesi orta vadeli plan, öbürü Yeni Ekonomi Planı, böyle isimler verildi. Yani bu planlar açıklandıktan birkaç ay sonra verileri çürümeye başladı, tutmazdı -genelde baktığımızda son Hazine ve Maliye Bakanından beri bu böyle yaşanıyor. Mesela, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, bir ay önce ‘Enflasyonda yüzde 50 seviyesini göreceğimizi düşünmüyorum, umarım yanılmam’ dedi. Umduğu olmadı, yanıldı, gözlerindeki ışık söndü” dedi.  

‘HANGİ NİSAN’DAN BAHSEDİYORSUNUZ?’

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın “Nisan ayında göreceksiniz, bu enflasyon nasıl inecek” sözlerini de eleştiren Oluç, “İnşallah görürüz Sayın Özkan ama aksini görürsek de tekrar burada konuşacağız çünkü aksi olacağını bütün veriler gösteriyor. Ama siz hangi yılın Nisan’ından bahsettiniz, onu duyamadık. Hani bu Nisan mı yoksa birkaç yıl sonraki Nisan mı onu bilmiyoruz, onu şimdilik bırakalım” diye belirtti.

AKP’YE YANLIŞ HESAP GÖNDERMESİ

TÜİK'in boyalı verilerine göre Hazine ve Maliye Bakanı’nın yanıldığını dile getiren Oluç, “Enflasyonu Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre Şubat ayı enflasyonu için TÜFE 5,44 dediler, 12 aylık enflasyon için ise yüzde 123,8 diyorlar. Ortada bir felaket var, belli ama siz hâlâ diyorsunuz ki: ‘Ya, işte, dünyada enflasyon var, Avrupa'da enflasyon var’ filan. Avrupa'daki enflasyona baktım ne durumda diye; şimdi, İsviçre'de yüzde 1,5; Fransa'da yüzde 2,8; Danimarka'da yüzde 3,1; İsveç'te yüzde 3,3; İtalya'da yüzde 3,8; Almanya'da yüzde 5,1; Yunanistan'da yüzde 5,1; İrlanda'da yüzde 5,1; Hollanda'da yüzde 5,7'ymiş. hepsini toplasanız bunların -hani yapılmayacak bir şey söylüyorum- Türkiye'nin tek başına enflasyon oranına yetişmiyor, yüzde 54,4'e. Sayın Özkan, ya, aranızda hakikaten bir yarış var bu konuda; acaba Akbaşoğlu mu matematik açısından daha dehalar yaratacak, siz mi diye uğraşıp duruyorsunuz. Bu yarışta umarım siz kazanmazsınız” sözlerini sarf etti.

‘ARKA KAPIDAN DOLAR SATMAYA DEVAM EDİYORSUNUZ’

Vahim bir tablo ile karşı karşıya olunduğuna dikkati çeken Oluç, Bilal Erdoğan’ın sözlerine atıfta bulunarak şöyle konuştu: “Ticaret Bakanı Sayın Muş, ‘Ya, çok müthiş. Rekor üstüne rekor kırıyoruz’ diye açıklıyor ya, bir ihracat safsatasıyla karşı karşıyayız. Ocak’ta 10 milyar dolar olmuş ticaret açığı. Şubat’ta yeni rakam 8 milyar dolar olmuş ticaret açığı. Nerede rekor kırıyorsunuz? Yani bu ihracatı Sayın Muş yapıyor da ithalatı kim yapıyor Allah aşkına? Yani hangi bakanınız yapıyor bu ithalatı? Şimdi, Ekim 2021'de dış ticaret açığı yıllık 43,5 milyar dolarmış, Şubat 2022'de olmuş 58,1 milyar dolar. Durum ortada. Geçen yıl ocak ayında aylık 3,1 milyar dolar ticaret açığı bu yıl ocak ayında olmuş 10,3. Ortada bir dış ticaret harikası, rekorları kırılan rakamlar da yok. Tarım ürünleri ithalatçısı bir ülke hâline getirdiniz burayı, bu hâle soktunuz ve bütün bu fiyatlar artacak çünkü bir de savaş çıktı ortaya, Ukrayna-Rusya. Yani ticaret açığı büyüyecek. Şimdi, dövize olan ihtiyaç artacak. Peki, siz ne yapıyorsunuz? Son bir haftada yine bunu yaptınız. Dövize olan ihtiyaç artacak, siz o kuru bastıracağız diye -hani bir pembe tablo çiziyorsunuz ya- dolar satmaya devam ediyorsunuz ya arka kapıdan. Yani 3 haneli enflasyon, çift haneli işsizlik, dış ticaret açığında patlama, cari açıkta artış; aha ekonomiyi getirdiğiniz nokta burası. Bunu daha konuşmaya devam edeceğiz. Yani bu krizi Bafra pidesi yiyerek ve Türk kahvesi içerek aşamazsınız.”

‘YÖNETMELİK DERHAL GERİ ÇEKİLMELİDİR’

Zeytin alanlarının maden için açılmasına da değinen Oluç, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bir yönetmelikle nasıl yok edecek ya? Böyle bir şey olabilir mi? Şimdi bu yönetmeliğe göre uygulama yapılacak. Hani ya 5'li çeteye ya da onlarla birlikte hareket eden 30 holdinge buraları peşkeş çekeceksiniz, o ağaçlar kesilecek; sonra aradan birkaç yıl geçecek, Danıştay bozacak bu kararı, o zeytin ağaçlarına olmuş olan olacak. Muğla'yı bu hâle getirdiniz ya, Muğla'nın köylerini bu hâle getirdiniz. Her tarafı kurutuyorsunuz, zeytin ağaçlarını yok ediyorsunuz; yazık günah. Bunun hesabını ne bu dünyada ne diğer dünyada veremezsiniz; açıkça bunu söylüyoruz. Bu yönetmelik derhâl geri çekilmelidir, derhal.”

Genel Kurul devam ediyor.