AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan, partisinin grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, Karabağ’da kurulacak “ortak barış gücünde” Rusya ile birlikte yer alacağını söyledi.

SURİYE AÇIKLAMASI 

Suriye'de de Karabağ benzeri bir barış ve huzur döneminin en kısa sürede başlamasını umut ettiğini söyleyen Erdoğan, yeni bir Suriye'nin inşası için Rusya başta olmak üzere, bölgede etkin olan güçlerle daha yakın çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Erdoğan, “Bu konuda özellikle de Rusya Federasyonu ile olan ilişkilerimiz, irtibatımız, başta Putin ve ilgili bakanlar bizimle sürekli irtibat halinde olup süratle bunu halletmenin gayreti içindeyiz. Karabağ'da kısa sürede nasıl adil bir barış tesis edildiyse, samimi bir işbirliğiyle de Suriye'de de benzer bir adımın atılabileceğine inanıyoruz” dedi.

ALBAYRAK AÇIKLAMASI

İstifasından üç gün sonra Berat Albayrak ile ilgili açıklama yapan Erdoğan, "Berat Albayrak'a şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bu süreç içerisinde özellikle de iki sismik araştırma ve 3 tane de sondaj gemisini dünyada ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemde bunu fırsata dönüştürmek suretiyle ülkemize kazandırması bakımından önemli bir başarıydı. Kendisi sağlık sorunları neticesinde vazifesinden affını istedi. Biz de bu talebi kabul ederek Hazine ve Maliye Bakanı olarak yerine Lütfi Elvan arkadaşımızı atamış olduk. Ve yeni Hazine ve Maliye Bakanımıza görevinde başarılar diliyorum. Merkez Bankası Başkanlığı'na Naci Ağbal arkadaşımızı atadık. Ağbal'a da bu çalışmalarında inşallah başlarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

Erdoğan kabine değişikliği iddialarını da yalanlayarak, "Bu günlerde bir kez daha tedavüle sokulan kabine değişikliği yönündeki spekülasyonlarla ilgili içi boş tamamen masa başında uydurulan haberler. Bizim medyanın böyle işi gücü yok acaba ne yapalım da biz şuanda hükûmeti rahatsız edelim, ne yapalım da ülkenin kulağına kar suyu kaçıralım. Yeni yönetim sistemimizde değişim gerekiyorsa bunun yerini ve zamanını cumhurbaşkanı belirler” diye konuştu.

TL ÇAĞRISI

Yurttaşlardan bireysel tasarruflarında milli paraya güvenmelerini ve tercihlerini TL’den yana kullanmalarını isteyen Erdoğan, “Biz kendi paramıza sahip çıkmazsak başkasından aynı hassasiyeti bekleyemeyiz. Rezervlerimizi güçlendirmenin yolu da Türk Lirası’na olan güveni artırmaktan geçiyor” diye belirtti. 

Erdoğan, “Bizim daha çok insanımıza iş imkanı sağlamamız gerekiyor. Faizlerin en azından enflasyon seviyesinde tutulma mecburiyeti bu konuda verdiğimiz mücadeleyi zora sokuyor. Faiz sebep enflasyon neticedir. Ve bunu başaracağız. İnşallah enflasyonu daha da aşağıya çekeceğiz. Enflasyonu en kısa sürede tek haneye çekmekte kararlıyız” ifadelerini kullandı.

‘YENİ YAPISAL REFORMLAR YOLDA’

Erdoğan, yeni yapısal reformların da yolda olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti: “Önümüzdeki aylarda hukuk devleti ilkesini güçlendirme öngörülebilir kolay erişebilen hızlı ve etkin işleyen yargı konusunda yeni adımlar atacağız. Ayrıca yatırım ortamının iyileştirilmesi kamu gelir ve harcamalarının kalitesinin artırılması, kayıt dışılığın önlenmesi gibi yapısal reformların hazırlığı içindeyiz."