Afganistan'da iktidarı ele geçiren Taliban’ın Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Türkiye’de temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. 

Taliban heyetiyle Ankara'da görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, açıklamalarda bulundu.

"Başından beri şu andaki Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunduk” diyen Çavuşoğlu, “Biz Batılılar gibi üst perdeden ders verir niteliğinde ön şartlar koşarak değil ama önemi anlatarak tavsiyelerde bulunduk. Her şeyden önce ülkenin birliği beraberliği için kapsayıcı olmaları gerektiğini bugün bir kez daha söyledik.Bu görüşmede Afganistan’daki son durum hakkında kendilerinden bilgi aldık. Bu bilgileri aldıktan sonra Türkiye olarak kardeşçe düşüncelerimizi paylaştık" dedi. Taliban'ın Türkiye ile görüşmek için talepte bulunduğunu, bunun üzerine davet ettiklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Biz bugüne kadar uluslararası topluma şu andaki Taliban yönetimiyle angajmana girmenin önemini anlatıyorduk Herkes bu pozisyonda, tanımak farklı, angajmana girmek farklı bir şey" dedi.

Çavuşoğlu, görüşmede uluslararası topluma Taliban yönetimiyle angajmana girmenin öneminin anlatıldığını söyleyerek, “Şu anda uluslararası toplum taraflı tarafsız herkes zaten bu pozisyonda. Diğer taraftan terörle mücadele önemli. Herhangi bir boşluk olursa terör örgütlerinin saldırılarını artıracağını görüyoruz. Özellikle DEAŞ’ın Afganistan’da güçlü olduğunu görüyoruz. Diğer taraftan da başından beri şu andaki Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunduk. Biz Batılılar gibi üst perdeden ders verir niteliğinde ön şartlar koşarak değil ama önemi anlatarak tavsiyelerde bulunduk. Her şeyden önce ülkenin birliği beraberliği için kapsayıcı olmaları gerektiğini bugün bir kez daha söyledik. İlk baştan beri söylüyoruz. Havaalanlarının işletilmesi, düzenli uçuşların başlayabilmesi için güvenlik konusundaki beklentilerimizi, tüm uluslararası sivil havacılık camiasının beklentilerini bir kere daha anlattık” ifadelerini kullandı.