Halkların Demokratik Partisi (HDP), “FETÖ” mensubu hakim ve savcıların verdikleri kararların yol açtığı zararların araştırılması için Meclis Genel Kurulu’na araştırma önergesi sundu.

HDP’li Leyla Güven ile Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürülmesine gerekçe gösterilen ve  “FETÖ” hakim ve savcıları tarafından düzenlenen iddianamelere değinilen önergede, yargılamaların objektif yapılmadığı ifade edildi. Önergede, davaların yeniden görülmesi, yargılanmaların yenilenmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Önerge üzerine kürsüde söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, darbe dönemlerine dair bir yüzleşme olmadığına dikkat çekerek, “15 Temmuz darbe girişimi yaşandı. Tarihte görülmeyen bir şekilde binlerce hakim, savcı ihraç edildi, tutuklandı, kimisi de firar etti. Bu hakim ve savcıların dahil olduğu aralarında KCK adı altında yapılan yargılamalarında olduğu davaların kurmaca olduğu, tamamen düzmece olduğu Cumhurbaşkanlığınca yayınlanan kitapçıkta kumpas davaları olarak belirtilmişti” dedi.

‘HEDEFTE KÜRTLER VAR’

Beştaş, Balyoz ve Ergenekon davalarının kumpas olduğunun anlaşıldığı  ve daha sonra bu davaların düştüğünü belirterek, KCK davalarının düşürülmediğini hatırlattı. Beştaş, “Onlarca KCK davası, binlerce yargılanan insanın davası düşmedi. Bu dava kapsamında yargılanan Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın milletvekillikleri düşürüldü. Çünkü hedefte Kürtler var. Olumlu bir gelişmeden Kürtler hariç diye her seferinde bir not düşürüldüğünü gördük. FETÖ’cüler yargılamaları yapmış, cezaları vermiş ama hukuk tanımıyoruz diyorsunuz. Sakın bize ‘FETÖ’yle mücadele ediyoruz’ demeyin” diye konuştu.

HDP’nin Genel Kurul’da oylamaya sunulan önergesi reddedildi.