Hakların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı İl Örgütü, "Xwebûn Azadbûne, Azadî bi Yekîtiye pêk tê” şiarıyla 2’nci Olağanüstü Kongresi’ni gerçekleştirdi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, MYK üyesi Sultan Özcan, PM üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) yöneticileri, Tevgera Jinên Azad (TJA), Patnos Belediyesi eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

'AĞRI KÖSTEBEK YUVASINA DÖNDÜ'

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması amacıyla cezaevlerinde 90 gündür devam eden açlık grevi eylemine giren tutuklular selamlandı. Yüzlerce kişi “Bijî Berxwêdanan Zindana” sloganları attı. HDP Ağrı Milletvekilli Abdullah Koç, AKP-MHP hükümetinin politikalarıyla yaşamın çekilmez bir hale geldiğini ifade etti. AKP’li belediyeyi eleştiren Koç, Ağrı’nın köstebek yuvasına döndüğünü söyledi. 

‘TAŞDEMİR’LE GURUR DUYUYORUZ’

Dilan Dirayet Taşdemir’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından hedef alınmasına değinen Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise, AKP’nin bütün siyaseti ve politikasının iftira ve yalan üzerine algı oluşturulmaya dönük olduğunu söyledi. Yapılan iftiraların peşini bırakmayacaklarını ifade eden Beştaş, iftiraların asıl amacının milletvekilleri şahsında HDP’yi siyaset dışına itmek için olduğunu kaydetti. Beştaş, “Hafta sonu olmasına rağmen savcı soruşturma açıyor. Her birimiz hakkında yüzlerce fezleke var. Biz öksürüyoruz, konuşuyoruz, ziyaret ediyoruz fezleke oluyor. Sizin fezlekelerinizden korksaydık bu halkı temsil etmeye layık olmazdık. Biz bunların hiç birinden çekinmiyoruz, istediğiniz kadar fezleke hazırlayın. Biz buradayız dimdik ayaktayız. Biz bu halka söz verdik, AKP ve Erdoğan’a söz vermedik. Bu nedenle Dilan Dirayet Taşdemir kadın özgürlük mücadelesinin önemli temsilcilerindendir. Biz onunla gurur duyuyoruz. Beraber mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. 

‘BİZE SALDIRIYORLAR’

İktidarın savaş politikalarıyla ayakta durduğuna dikkati çeken Beştaş, şunları söyledi: “Kürt meselesi ayrımcılıktır. Biz bunun çözümünün barış olduğunu söylüyoruz. Bu ülkede bir savaş hali var. 40 yıldır bu sorunun savaşla, çatışma ile çözülmeyeceğini denediler ama olmadı. İşte bu yüzden Garê sorumluluğunu HDP’ye yüklemeye çalışıyorlar. Biz hep alıkonulan askerlerin görüşmeler yolu ile alalım dedik. Bunu söyledik ve geçmişte de yaptık. Şimdi de Garê üzerinden bizlere saldırıyorlar. Savaş siyaseti yürüten sizsiniz. Sınır ötesi askeri operasyonlara tezkere çıkarmasaydınız Garê’de o canlar toprağa düşmeyecekti. Bundan dolayı bizim çözüm modelimiz bellidir. Dün de bu gün de ‘Çözüm süreci’nin doğru olduğunu söyledik. Biz onlar gibi ikiyüzlü değiliz. Biz dün söylediğimizi bugün inkar etmiyoruz. Bu ülke savaş politikalarıyla hiçbir yere gidemez. Barış siyasetini sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. 

‘BARIŞ SESİNİ KESMEK İSTİYORLAR’

En büyük adaletsizliğin cezaevlerinde yaşandığına dikkat çeken Beştaş, hak ihlalleri ile ilgili kendilerine onlarca mektup gönderildiğini belirtti. Bu konuda sayısız defa başvuru yaptıklarını ancak buna rağmen cezaevlerinin işkencehanelere dönüştürüldüğünü ifade eden Beştaş, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “İçerde cezası bitenleri tahliye etmiyor. Dışarıdakileri de hapishaneye almaya çalışıyorlar. Bir de İmralı’da uygulanan tecrit politikası ağır bir işkencedir. CPT defalarca söyledi ama savaş politikalarını devam ettirdikleri için İmralı tecridini devam ettiriyorlar. İmralı’da birlikte yaşam, özgürlük, demokrasi ve barış çağrılarının önünü kesmek için tecridi devam ettiriyorlar. Bu tecridin bitirilmesi gerekiyor. Tecride, cezaevlerinde işkencelere karşıyız. Onların seslerini duyurmaya devam edeceğiz.”

Tek listeyle girilen seçimlerde il eşbaşkanlığına Cemal Akar ve Yeliz Karaaslan seçildi.