Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında açılan kapatma davasında ek süre talebine yanıt tebliğ edildi. HDP Genel Merkezi’ne AYM tarafından gönderilen tebligatta, 10 Şubat’ta oy birliği karar alındığı belirtildi.

21 NİSAN’A KADAR SÜRE

HDP Hukuk Komisyonu tarafından 4 ay ek süre talebine karşılık, AYM 21 Şubat 2021 tarihinde sona eren 30 günlük savunma süresine ek olarak 60 gün süre verildiği belirtildi. HDP Hukuk Komisyonu tarafından hazırlanan esasa ilişkin savunmanın 21 Nisan 2021 tarihinde AYM’ye sunması gerektiği belirtildi. HDP, 21 Nisan Perşembe Günü esasa ilişkin savunmasını sunacak.

AYM tarafından gönderilen tebligat, HDP Hukuk Komisyonu üyesi ve Parti Meclisi (PM) Doğan Erbaş tarafından alındı. Karar içerisinde avukatların istediği zaman dosyaya gelen bütün evrakları inceleyebileceği de belirtildi.

NE OLACAK?

AYM tarafından HDP’ye iki ay süre verilmesi halinde esasa ilişkin savunma 20 Nisan’da teslim edilecek. Teslim edilen yazılı esas savunma sonrasında AYM tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulacak. Belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin sözlü açıklama, daha sonra da HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Savunmaların tamamlanmasının ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak olan Anayasa Mahkemesi Raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Hazırlanan rapor daha sonra AYM üyelerine dağıtılacak. Sonrasında AYM Başkanı Zühtü Arslan, belirleyeceği bir tarihte AYM üyelerini toplantıya çağıracak ve AYM Kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. Verilecek karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.