Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini eleştirerek, "Siyaset ve aile arasında net bir ayrım yapılmalıdır" diye konuştu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Cumhurbaşkanı arasındaki akrabalık ilişkisi için, "Böyle bir aile ilişkisi olmasaydı da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi krize yol açardı. Ortada sistemik bir kriz var. Çünkü Bakanlar Kurulu gibi, istişareye dayalı bir mekanizmadan tamamıyla bir kişinin yetkilendirildiği bir sisteme geçişte sıkıntı olur. Yukarıda bu ilişkiler devreye girince sistemin bütününde nepotizm hakim oldu" dedi.

Davutoğlu, partisinin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Modeli'ni açıkladğı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Albayrak'ın istifası için sorduğu soruya Davutoğlu şu yanıtı verdi:

"Böyle bir aile ilişkisi olmasaydı da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi krize yol açardı. Ortada sistemik bir kriz var. Çünkü Bakanlar Kurulu gibi, istişaraye dayalı bir mekanizmadan tamamıyla bir kişinin yetkilendirildiği bir sisteme geçişte sıkıntı olur. Yukarıda bu ilişkiler devreye girince sistemin bütününde nepotizm hakim oldu. Hiçbir zaman Cumhurbaşkanı'nın ailesinin tartışma konusu yapılmasını istemezdim. Ama aileyi tartışma konusu yapan, ailenin tartışılmasının istendiğinden değil, aile içi ilişkinin devlet ilişkisine dönüşmesindendir. Şurada bir deprem olsa biz binayı düşünürüz ama çocuklarımız yakınlarımız bu binanın içindeyse binayı da arkadaşları da unutur onları kurtarmaya çalışırız. O devlet binasıysa devlet adamlarının ailelerini, devlet binasına sokmaması lazım. Yoksa devleti düşünemezler. Nepotizme son vermedikçe demokrasiyi inşa edemeyiz, hesap verilebilirliği ortaya koyamayız. Sayın Cumhurbaşkanı ilk aşamadayken çok kesin kurallar koymuştum izah etmeye çalıştım. Kendisine de, ailesine zarar vereceğini izah etmeye çok çalıştım. İnadı lütfen bırakın şu sistemin yanlışlıklarını görerek tedbir alın. Biz sizi yıpratmak için söylemiyoruz, ailenizi korumak için söylüyoruz. Bütün siyasal hayatta devlet ile aile arasına net çizgi çekilmelidir. İşte o zaman kabile ve aşiret devlet anlayışı suçlamasıyla karşı karşıya kalmayız. Eminim bugün Hazine ve Maliye Bakanı ile böyle yakın bir ilişki olmasaydı çok daha hesap sorulabilir, basında tartışılabilir. Bunlara set çekmenin zamanı gelmiştir."

"SESİNİZİ YÜKSELTİN"

Berat Albayrak istifa etmeseydi AKP’li milletvekillerinin yeni kurulan partilere geçeceği iddiası sorulan Davutoğlu şöyle konuştu:

"AK Parti milletvekillerinin çoğunu tanıyorum, eminim onların vicdanı da dün gece sızlamıştır. Tek tek milletvekilleriyle temas ve perde gerisi temaslardan medet ummadım. Böyle bir temas ve arayış içinde de olmadım. Şimdide buradan milletvekillerine sesleniyorum, sesiniz, yükseltin. AK Parti içinde sesinizi yükseltin. MHP’li kardeşlerime de sesleniyorum. Birçoğunun vicdanının temiz olduğunu biliyorum.Çok kaliteli arkadaşlar tanırım bakanlık koltuğuna geldikten sonra itibar kazanmadılar, itibar kaybettiler. Sistem insan öğütmeye dayalı bir sistem haline döndü. Siyasi nezaketin olmadığı diyalog ortada dolaşıyorsa insanların itibarı, şahsiyeti kalmaz."

ABD seçim sonucunun Türk dış politikasına etkisini değerlendiren Davutoğlu, "Son bir hafta içinde, Türkiye’nin kaderini neredeyse Trump’ın seçilmesine bağlayan bir yandaş basın çıktı. Trump yada Biden hangisi olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti devleti kendi ilkeleriyle ve kendi itibarıyla dış politika yürüttüğünde muhatabını etkiler. Daha önce bunun çok örneklerini gördük.Milliyetçi ve muhafazakar olduğunu iddia eden bir parti ve koalisyon olan, onu savunan yandaşlar Trump’ın seçilmesine neredeyse medet gözüyle bakıyorlarsa burada bir şeyler yanlıştır. Biden döneminde ne yaşanacağını hep beraber göreceğiz" dedi.