Kuzey ve Doğu Suriye'de sağlık alanının önemli bir parçası olarak görülen alternatif tıp çalışmalarında önemli mesafeler alırken, kurumsallaşma ve ürünler de ortaya çıkmaya başladı.

Ukrayna, doğudaki bazı mevzilerden çekildi Ukrayna, doğudaki bazı mevzilerden çekildi

Hawar Haber Ajansı’nda (ANHA) yer alan habere göre Jiyan Alternatif İlaç Merkezi de bu kurumlardan birisi. Cizre Kantonu Sağlık Kurulu Kadın Ofisi’ne bağlı olan merkez Qamişlo’nun Cudi Mahallesi’nde 2023 yılında kurulmuş. Alternatif tıp çalışmalarında önemli çalışmalar yürüten merkez, Kuzey ve Doğu Suriye’nin ilk doğal ilaç merkezi oluyor.

9 kişilik ekip çalışıyor

9 kişilik ekibin çalışma yürüttüğü merkezde doğal bitkilerden ve hayvansal ürünlerden ilaçlar yapılıyor. İlaçlar için bölgenin çeşitli kentlerinden otlar toplanırken, bulunmayan otlar da dışarıdan talep ediliyor.

98 şifalı ot

Anason, biberiye, karanfil, kekik, meryem ana otu, biber, sarımsak, zencefil, ısırgan otu, zerdeçal, nane ve papatya gibi 96 çeşit şifalı otların da bulunduğu 108 madde ile ilaçlar hazırlanıyor. Toplanan otlar merkezde özenle işlenerek merhem, hap, şurup, bitki suları gibi çeşitli ilaçlar elde ediliyor.

21 hastalığın tedavisinde kullanılıyor

Alternatif İlaç Merkezi’nde hazırlanan ilaçlar sivilce, sedef hastalığı, egzama, alerji, uyuz, kolon, böbrek, varis, şeker hastalığı, mantar, kolesterol, sırt ağrıları, diz ve bacak ağrıları, migren gibi 21 farklı hastalığın tedavisinde kullanılıyor.

Maddi külfetten kurtuluyorlar

Sağlık sorunları olan yurttaşlar, merkezde muayene edilip, sıkıntıları öğrenildikten sonra ilaçların verildiği merkezde, ürünler için cüzi miktarda ücret alınıyor. Açıldığı tarihten itibaren çok sayıda başvurunun olduğu merkezde yurttaşlar, sağlık sorunlarına çözüm bulurken, fazla maddi külfetten kurtulmuş oluyor.