Van’ın Özalp ilçesinde 2014 yerel seçimlerinden başarıyla çıkan Demokratik Bölgeler Partili (DBP) belediye eşbaşkanları, 2016 yılında görevden alınmış, tutuklanarak yerlerine kayyım atanmıştı. 31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) eşbaşkan adayları yüzde 77 gibi yüksek bir oy oranıyla seçildi. Ancak 6 Aralık günü sabah saatlerinde evlerine yapılan baskın sonucunda gözaltına alınan Özalp Belediye eşbaşkanları Dilan Örenci ve Yakup Almaç’ın yerine ilçe kaymakamı kayyım olarak atandı.

Çalışanlar tepki göstererek istifa etti

Belediye binası abluka altını alınırken, kayyımı protesto eden belediye çalışanları ve ilçe halkı polisler tarafından darp edilmişti. İkinci kez kayyım atanması halkta büyük bir öfke yaratırken, birçok çalışanı ise kayyımı tanımadığını, istifa ederek duyurdu. İstifa edenlerden biri de Kadın Politikalar Müdürü Sosyolog Neslihan Şedal. 2016 yılında belediyede Kadın Politikaları Müdürü olarak göreve başladığını söyleyen Şedal, “Eylül 2016’da İçişleri Bakanlığı talimatıyla atanan kayyım ile birlikte müdürlüğümüz kapatılarak birçok kadın ile birlikte işimize son verildi. İlçede kadın alanında ciddi işler yapmıştık. Eşbaşkanlık sisteminin bir kazanımı olan müdürlüğümüz üç ayrı başlık ile saha çalışmalarına başladı” dedi. 

‘Kadın projelerimiz iptal edildi’

“Kadın ekonomisini geliştirme”, “Eğitim ve araştırma”, “Kadına yönelik şiddetle mücadele” olarak 3 alanda çalışmalarına başladıklarını kaydeden Şedal, “Bu alanlarda mahalle mahalle, kapı kapı dolaşarak birçok kadınla yüz yüze görüşme imkanı oluşturduk. Çok ciddi bir kadın potansiyeli açığa çıkardık. Yine istihdam alanlarında kadınlara dönük birçok farklı projeyi hayata geçirdik. Bu projelerden biri çilek tarlaları ve sebze seralarıydı. Burada kadınlara istihdam alanları yaratılmıştı. Atanan kayyım hayata geçirdiğimiz bu projemizi durdurmuştu. Bunun gibi dönemin kayyımı tarafından hayata geçirdiğimiz çalışmalarımız durdurulurken, geçirmek istediğimiz projelerimiz ise iptal edildi” sözlerini kullandı. 

‘Eşbaşkanlık sisteminden kaynaklı ikinci defa HDP ile çalışmaya başladım’

Atıldığı belediye görevine mahkeme kararıyla geri alındığını fakat kayyımla birlikte çalışmak istemediği için yerel seçimlerin sonuçlarını beklediğini söyleyen Şedal, “HDP’li belediye ile birlikte ikinci kez Kadın Politikalar Müdürü olarak devam ettim. HDP’nin kadın eksenli bir yönetim ve yine eşbaşkanlık sistemli çalışma anlayışından kaynaklı görevime devam ettim” dedi. 

‘Halkın iradesi ikince kez gasp edildi’ 

Eşbaşkanlarının gözaltına alındığı tarihte belediye binasına gittiklerini fakat çok sayıda polis tarafından binanın ablukaya alındığını söyleyen Şedal, “Memuru olduğumuz kuruma giremedik, darp edildik. Özalp halkının büyük oy oranıyla irade beyanında bulunduğu bir kent, ikinci kez İçişleri Bakanlığınca gasp edildi. Halkın iradesi yok sayıldı. Halkın seçme seçilme hakkı yok sayıldı. Özalp halkı tarafından hiçbir şekilde kabul edilmeyen kayyım, hiçbir zaman meşru görülmeyecek. Özalp halkı hiçbir zaman kayyımı tanımayacaktır. Halk çok öfkeli, ‘irademizi tanımıyorlar, yine belediye kapıları bizlere kapanacak’ diyor. İkinci kez kayyım atanması ciddi bir kırgınlığa ve öfkeye dönüştü” dedi.  

‘Kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran anlayışa karşı’ 

Tüm bunlardan kaynaklı istifa ettiğini belirten Şedal, “Bizler kadın düşmanı politikalar ile bir kent yönetmeye çalışan anlayışla çalışmayacağımızı daha önce de belirtmiştik, bu süreçte de vurguluyoruz. Geldikleri gibi belediye binasında kadına yönelik şiddete karşı farkındalık amaçlı asılan yazılamaları söken, kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran, kadın kazanımlarımıza düşmanca saldıran kayyımları tanımadığımızı bir daha belirtiyoruz. 9 Aralık itibariyle kadın müdürü olarak çalıştığım Özalp Belediyesi’nden istifa ettiğimi bir kez daha duyuruyorum. HDP’li tüm belediyelere kayyım atanmasını, eşbaşkanlarımızın tutuklanmasını, halkımızın iradesinin yok sayılmasına karşı istifa ediyorum. Kadın Politikalar Müdürü olarak, kadın düşmanı politikaları yürüten hiçbir anlayışla çalışmayacağımızı buradan bir kez daha duyuruyorum” diye konuştu.