AKP ile HDP’nin devamı olan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (HEDEP) arasında seçim işbirliği tartışmalarına ilişkin bir iddia daha ortaya atıldı. Ankara kulislerine yansıyan bigilere göre AKP, HEDEP’ten son yerel seçimlerde CHP’nin kazandığı yerlerde kendi adaylarını çıkarmasını istedi.

T24’ten Namık Durukan’ın özel haberine göre AKP kurmayları HEDEP’ten yerel seçimde daha önce yargılanmamış isimlerin aday gösterilmesini, başta İstanbul olmak üzere batıdaki büyükşehirlerde de kendi adaylarını çıkarmalarını istedi. Bu çerçevede bazı milletvekillerinin aday gösterilebileceği öne sürülüyor.

Ali Yerlikaya'dan kayyım açıklaması Ali Yerlikaya'dan kayyım açıklaması

Habere göre, HEDEP tabanı, parti yönetimini kendileriyle açık temas kurmayan partilerle işbirliği yapmakla eleştiriyor. Bu nedenle HEDEP “açık ittifak” şartıyla yerel seçime hazırlanmaya başladı. HEDEP, açık ittifak olmazsa, partinin menfaatleri doğrultusunda bir politika yürütmeyi hedefliyor.

CHP’nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel’in bu durumu dikkate alarak önümüzdeki günlerde HEDEP yönetimi ile temasa geçeceği ve uygun bir tarihte görüşme talebinde bulunabileceği ileri sürülüyor.

Öte yandan HEDEP, öncelikli olarak kayyım atanan belediyeleri geri almayı, kurduğu ittifaklar sayesinde batıda da bazı belediyeleri kazanmak istiyor. Mersin’in Akdeniz ve Toroslar belediyelerine özel önem veriliyor.

CHP’nin HEDEP ile olası temas trafiği, AKP tarafından yakından izleniyor. AKP’nin HEDEP’le yerel seçim pazarlığı ya da ittifak görüntüsü vermek istemediği ama İstanbul başta olmak üzere bazı büyükşehirleri kazanma ihtimalinin HEDEP’in aday çıkarması ile güçleneceği değerlendiriliyor.

HEDEP’in iktidardan beklentisinin, yerel seçim öncesi yeni bir açılım yapması, İmralı ile görüşmenin yeniden sağlanması ve kayyım uygulamasına son verilmesi olduğu öne sürüldü.

Buna karşılık, AKP’nin de HEDEP’ten yerel seçimde sicili temiz isimlerin aday gösterilmesini, başta İstanbul olmak üzere batıdaki büyükşehirlerden aday çıkartılmasını beklediği kulislerde iddia olarak dile getiriliyor. Bazı milletvekillerinin bu kapsamda aday gösterilebileceği önerisinin de konuşulduğu ifade ediliyor.