İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle 1 Kasım 2022-1 Kasım 2023 tarihleri arasında bölge kentlerinde kadına yönelik şiddete ilişkin hazırladığı raporu dernek binasında açıkladı.

Açıklamada konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu Aksoy,  kadına yönelik düşmanlığın tarih boyunca devam ettiğini belirterek, “Kadına karşı şiddet çok boyutludur. Bu şiddet fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet halinde devam etmektedir” dedi. 

Katliamın 148'inci ayında Roboskî için adalet talebi Katliamın 148'inci ayında Roboskî için adalet talebi

‘CAYDIRICI ÖNLEMLER ALINMIYOR’

İHD Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Jiyan Ormanlı da hazırladıkları rapora dair değerlendirmelerde bulundu. Devletin, kadına yönelik şiddet ile mücadele etme yükümlülüğü altında olduğunu belirten Ormanlı, “Devletin kadın cinayetleri konusundaki tutumu cezasızlık politikası olmaktadır. Kadına yönelik şiddetle etkin bir şekilde mücadele etmeyen devletin bu politikaları neticesinde failler cezalandırılmayacakları düşüncesine girip kadına yönelik şiddet pratikleri geliştirmektedirler. Yasaların işletilmemesi ve hukuki mekanizmaların caydırıcı ve önleyici bir şekilde çalışmamasından dolayı toplum kadına yönelik şiddet biçimlerini uygulama konusunda cesaret kazanmaktadır” şeklinde konuştu. 

“Türkiye'de mevcut olan ekonomik istikrarsızlık nedeniyle kadınlara yönelik şiddet pratikleri gelişmektedir” diyen Ormanlı, “Artan işsizlik nedeniyle kadınların iş bulma olanakları azaldığı için ekonomik olarak erkeğe bağımlı hale gelmektedirler. Bu durum başta ekonomik şiddetle birlikte diğer şiddet türlerinin de artmasına neden olmaktadır” ifadelerini kullandı. 

TALEPLER

Ormanlı, taleplerini şöyle sıraladı: “Devletin cezasızlık politikasından vazgeçip etkin bir yargılama sürecini sağlaması, kadınlara ve diğer dezavantajlı gruplara yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla yasal değişiklikler ve yeni düzenlemelerin yapılması, kadına yönelik şiddetin ana sebeplerinden olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması, devletin anayasa ve uluslararası sözleşmelere uygun bir şekilde görevlerini yerine getirmesi, toplumda cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi için kamu kurumlarında çalışanlara konu hakkında farkındalık kazandıracak eğitim ve seminerler düzenlemesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için MEB müfredatına kadına yönelik şiddete karşı öğrencilerde farkındalık yaratacak derslerin eklenmesi gerekmektedir.”

ŞİDDET BİLANÇOSU

İHD Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Esra Saçaklıdır da bölge kentlerinde kadına yönelik şiddet bilançosunu açıkladı. Bir yılda kadına yönelik şiddet bilançosu şöyle: “Bölgede en az 34 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir. En az 7 kadın intihara sürüklenerek yaşamına son vermiştir. Bölgede aile içi şiddet sonucu en az 37 kadın yaşamını yitirirken, en az 7 kadın yaralanmış, en az 1 kadın ise cinsel saldırıya uğramıştır. Bölgede toplumsal alanda şiddet sonucu en az 8 kadın yaşamını yitirirken, en az 6 kadın yaralanmış, 3 kadın ise yaralanmıştır. Bölgede en çok Diyarbakır, Antep ve Urfa’da kadın cinayetleri gerçekleşirken, kadınlar mekânsal olarak en çok ev içinde katledildi. Şüpheli kadın ölümleri en çok Hakkari, Van ve Urfa’da gerçekleşmiştir.”