Yılda 17 milyar lirayı bulan zirai kayıplar, hükümetin hazırladığı yeni Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile önlenecek. Mecliste kabul edilen yasa, mevcut sistemi değiştirerek, arazilerin miras yoluyla parçalanmasının önüne geçecek.

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanarak her geçen gün küçülmesinin, ülkemizin tarım üretimini tehdit ettiğini söyledi. Türkiye’deki işletme büyüklüğü ortalamalarının, Avrupa ve Amerika’nın çok altında olduğunu kaydeden Şahin, hükümetin çıkarttığı yeni Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ile bu meselenin çözümünde devrim niteliğinde adım atıldığını bildirdi.

Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, ülkemizin zirai yapısı, ekonomik kayıplara çözüm getirmesi beklenen yeni Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Türkiye’de arazilerin küçük, birbirinden uzak ve dağınık durumda olduğunu ve mirasyoluyla parçalanarak giderek küçüldüğüne dikkat çeken Şahin, bu durumun üretimi olumsuz etkilediğine vurgu yaptı.

9 MİLYON HEKTAR ARAZİ KAYIT DIŞI

Vekil Şahin, Türkiye’deki 23,8 milyon hektar tarım arazisinin 9 milyon hektarının kayıt dışı olduğunu belirtti. Bu durumun büyük bir ekonomik kayba yol açtığına işaret eden Şahin, çok küçük olduğu için parsellerin kullanılmaması ve mülkiyet meseleleri dolayısıyla yıllık 17 milyar liralık kayıp yaşandığını söyledi.

Türkiye’nin tarım işletmelerinin Avrupa ülkelerine göre çok küçük olduğunu söyleyen Şahin, “Türkiye’de 3 milyon tarımsal işletmenin ortalama büyüklüğü 5,9 hektardır. Tedbir almasaydık, bu rakam 5 hektara kadar düşecekti. Oysa İngiltere’de 53,8, Fransa’da 52,1, Almanya’da 45,7 hektardır. Böyle bir yapı içinde verimli üretim yapmak nerdeyse imkânsızdır. Tarımsal faaliyetlerin hayati önemi olduğu içinacilen tedbir alınması gerekiyordu. İşte bu yüzden hükümetimiz, yeni kanunla devrim niteliğinde adım atmıştır”dedi.

MEVCUT SİSTEM DEĞİŞİYOR

AK Parti Milletvekili Hüseyin Şahin, hazırlanan yeni kanunla tarım arazileri ve işletmelerle ilgili mevcut sistemin tamamen değiştirildiğini açıkladı. Kanunun bölünemez büyüklükteki tarım arazilerinin tek bir mirasçıya devrini ve diğer mirasçıların payları oranında belli bir bedelin mirasçılar tarafından ödenmesini, mirasçıların arazilerini Türk Medeni Kanunu’nda yer alan aile malları ortaklığına devretmesine imkân tanıdığını kaydeden Şahin, şu bilgileri aktardı:

“Kanun mirasçılara, miras payları oranında hissedarı oldukları araziyi Türk Ticaret Kanunu’na göre kuracakları bir şirkete devrini ve işletmeye ait arazilerin satışı konusunda anlaşabilmeleri hakkını tanımıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na, kanun hükümlerinin uygulanması konusunda dava açma hakkı da verilirken, ödeme gücü olmayan mirasçılara Bakanlar Kurulu kararı ile ucuz ve uzun vadeli kredi verilmesinin yolu da açılmıştır.”