Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi İbrahim Benlioğlu, tespih ve ney sanatına gönül verenlere bu işin inceliklerini öğretiyor.

30 yıldır ney ve tespih sanatı ile uğraşan İbrahim Benlioğlu Irgandı köprüsü üzerinde bulunan atölyesinde ney ve tespih sanatını öğrenmek isteyenlere bu işin inceliklerini anlatıyor. Benlioğlu, birbirinden güzel ve renkli tespihler için ter dökerken, hünnap, sakız, öd gibi değişik ağaçlardan yaptığı tespihler Türkiye'nin dört bir tarafındaki koleksiyonerlere gidiyor. Rengarenk malzemelerden ortaya çıkan değişik şekillerdeki tespihler sanatçı öğretim görevlisinin iç dünyasının zenginliğini gösteriyor.

Yaptığı çalışmalarla bu güzel sanatı gelecek kuşaklara bırakmak isteyen İbrahim Benlioğlu, "Ney revaçta olan bir enstrüman. Ama herkesin üfleyebileceği bir enstrüman değil. Emek ve sabır isteyen bir iş. Biraz da musikiyi anlamak gerekiyor. Aşk ve gayretle çalışılırsa zaman içerisinde belli bir noktaya gelinebilir. Biz burada meraklı arkadaşlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Gerek lise, gerekse üniversite öğrencilerinden oluşan öğrenci grubumuz var. Meşk dediğimiz bir silsile yolunu takip etmeye çalışıyoruz. Biz de hala kendimizi bu noktada talebe olarak görüyoruz. Tespih ve neyden bildiklerimizi yeni nesle aktarmaya çalışıyoruz. Tespih sanatı da sabır isteyen bir iş. Çok sevmeden yapabileceğiniz bir iş değil. Tespihe başlayanlar oldu. Ama çabuk bıraktılar. Eğer sabrederseniz bu sanatta belli bir aşamaya gelinebiliyor. Çünkü taneleri özel malzemelerin harelerini göstererek çekmek sabır gerektiriyor" dedi.