Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla Moldova Polis Teşkilatı’nın altyapısının güçlendirilmesi kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından Moldova'ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirildi.

TİKA, Moldova’da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Moldova’da gerçekleştirdiği mesleki eğitim programları ile Moldova kurum ve kuruluşlarının personellerinin kapasite artırımına büyük katkı sağlayan TİKA’nın destekleriyle Moldova Polis Teşkilatı’nın altyapısının güçlendirilmesi kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından Moldova'ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Ziyaret çerçevesinde görüşmelere TİKA Kişinev yetkilileri, Emniyet Genel Müdürlüğü Eğitim Daire Başkan Yardımcısı Emniyet Müdürü İlker Hüseyin Atar, Asayiş Dairesi Başkanlığından Emniyet Müdürü Taner Doğangüzel, Asayiş Dairesi Başkanlığından Emniyet Amiri Fatih Fidan ile TİKA polis projesi temsilcisi katıldı.

Ziyaret çerçevesinde heyetin Moldova İçişleri Bakanı Dorin Recean, Moldova İçişleri Bakan Yardımcısı Serghei Dıaconu, Bakanlık Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Entegrasyon Genel Müdürü Cristina Lesnik, Emniyet Genel Müdürü Ion Bodrug, Polis Akademisi Rektörü Simion Carp, İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürü Anatolii Danıla ile makamlarında görüşmeleri sağlandı.

Moldova’da ilk olarak İçişleri Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Entegrasyon Genel Müdürü Lesnic ile yapılan görüşmede heyetten polis projesi kapsamında havaalanı ve gümrük, bilgi teknolojileri, iletişim, adli tıp, suça karşı mücadele yaklaşımları, suçların soruşturulması, terörle mücadele, toplumsal olaylara müdahale konularını içeren eğiticilerin eğitimi hakkında bilgi alındı. Bu çerçevede yapılacak işbirliği neticesinde düzenlenecek kursların Moldova için faydalı olacağı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürü Danıla ile yapılan görüşmede ise personel alım süreçleri, görevde yükselme ve bu doğrultuda kullandıkları sistemlerinin avrupa birliği uyum süreci kapsamında gerçekleştirdikleri reformlar ele alınarak, Türkiye’nin bu doğrultuda tecrübelerinden yararlanmak istedikleri ifade edildi.

Moldova Emniyet Genel Müdürlüğünde Emniyet Genel Müdürü ve üst düzey polislerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda da, Moldovalı polisler tarafından, Türkiye’den gelen meslektaşlarıyla Moldova polisinin farklı alanlarda işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde çalışmalar yapılmasından memnuniyet duyacakları dile getirildi.

Görüşmelerin ikinci gününde ise Moldova İçişleri Bakanı Dorin Recean ile yapılan görüşmede Türkiye ile Moldova Cumhuriyetleri arasında şimdiye kadar devam eden işbirliğinin önemi vurgulandı. Ayrıca heyetin gerçekleştirdiği görüşmeler neticesinde ortak çalışma alanlarının tespiti ve uygulanması konusunda hazırlıkların yapılıp hayata geçirilmesi yönünde görüş alışverişinde bulunuldu. Görüşmede Moldova İçişleri Bakanı Recean, belirlenen ihtiyaçların önem derecesine göre kurumsal geliştirme projelerin hayata geçirilmesi amacıyla gelen heyete takdir ve teşekkürlerini ileterek bu ve bundan sonraki projelerin ikili ilişkilerin gelişmesinde son derece önemli olduğunu kaydetti. TİKA’nın Moldova’da gerçekleştirdiği proje ve faaliyetleri yakından takip ettiğini belirtilen Moldova İçişleri Bakanı Recean, TİKA nezdinde Türkiye’ye teşekkürlerini iletti.

Görüşmelerde TİKA Koordinatörü Atilla Cem Karamollaoğlu ise Moldova ile Türkiye’nin ortak bir tarih paylaştığını, bundan dolayı dost ve kardeş ülke Moldova’da 1994 yılından bu yana TİKA olarak 250 den fazla proje gerçekleştirildiğini, bu doğrultuda Moldova Polis teşkilatının altyapısının güçlendirilmesi konusunda da desteklerinin devam edeceğini ifade etti.

Moldova makamlarıyla yapılan görüşmeler sonrasında Türkiye Kişinev Büyükelçisi Mehmet Selim Kartal makamında ziyaret edilerek proje hakkında bilgi verildi. Türkiye Kişinev Büyükelçisi Büyükelçisi Kartal, TİKA’nın projelerine bir yenisini daha eklemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.