Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Bursa Şube Başkanı Avukat Zekeriya Birkan, Mısır'daki idam cezalarına dur demek için uluslararası örgütlere mektup gönderdi.

HUDER üyeleri, Mısır’da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını protesto için Bursa Adliyesi içindeki PTT Şubesi’nde toplandı. HUDER Bursa Şubesi Başkanı Zekeriya Birkan, Mısır'daki cunta yönetiminin olağanüstü mahkemelerince alınan bin 212 idam kararını protesto etmek için bir araya geldiklerini söyledi.

Mısır’da darbenin ardından toplumu sindirme çalışmaları başladığını ve burada mahkemelerin de bir sopa olarak kullanıldığını ifade eden Başkan Birkan, “Yargılamalarda 30 saniyede bir idam kararı verilmiştir. Yapılan bunca hukuksuzluk karşısında susmak, tarafsız kalmamak gerekir" dedi.

HUDER olarak, uluslararası hukuk normlarının çiğnendiği kararlara karşı uluslararası kurum ve kuruluşları bir an önce harekete geçirmek için diplomatik mektuplar gönderdiklerini ifade eden Başkan Birkan, “Bu mektupları, babasız kalacak çocuklar için UNİCEF'e, eşleri idam olacak kadınlar için Equality Now'a, komşusu adaletsizlikler içinde kalmış ülkeler için İslam İşbirliği Teşkilatı'na ve Afrika Birliği Örgütü'ne, insanlık ve hukuk katliamını durdurmak için İşkenceye Karşı Dünya Organizasyonu'na, Uluslararası İnsan Hakları Topluluğuna gönderiyoruz. Ve daha birçok kuruma gönderiyoruz. Zulme, baskıya ve adaletsizliğe dur demeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından HUDER üyeleri, mektuplarını postaya verdi.