Muş merkeze bağlı Ağartı köyünde meydana gelen heyelandan dolayı evlerine giremeyen vatandaşlar, yetkililerden yardım bekliyorlar.

Muş merkeze 50 kilometre mesafedeki Ağartı köyünde 2009 yılında meydana gelen heyelandan sonra, hak sahiplerine yeni konut yapımı için yer tespiti yapılmaması köylüleri isyan ettirdi. 200 hane ve 2 bine yakın nüfusu bulunan Ağartı köyünde yaşayan ve evleri heyelandan dolayı hasar gören vatandaşlar, bazı evlerin duvarlarında bir insan kolu girecek kadar yarıklar açılırken, bazı evlerde ise çukurlar oluştuğunu belirtti. Oturulamayacak durumda olan evlerde mecburen oturduklarını kaydeden köylüler, her gün ecel teri döktüklerini söylediler.

Muş Valiliği’ne defalarca müracaatta bulunduklarını söyleyen vatandaşlar, müracaatlarının sonuçsuz kalmasından dolayı Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) müracaat ettiklerini belirttiler. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün duruma duyarsız kaldığını da iddia eden köylüler, bir an önce boş hazine arazilerinin tespitinin yapılması ve konutların yapımına başlanılmasını istediler.

Köy muhtarı Mehmet Emin Sönmez, her gün ölümle burun buruna yaşadıklarını belirterek, “2009 yılında heyelan nedeniyle mağdur olduk. 2012 yılında heyelandan dolayı hak sahibi olduk. 2013 yılından beri halen yer tespiti bir türlü yapılamıyor. Evlerimiz oturulamaz durumda. Köyde toplam 31 hane hasarlı durumdadır. Cami, taziye evi ve imam evi de hasarlıdır” dedi.

Köylülerden Muhtesim Çelik ise, hak sahibi olduklarını ancak haklarının verilmediğini öne sürerek, “2009 yılında meydana gelen heyelan nedeniyle 2013 yılında hak sahibi olduk. Muş Valiliği’ne, BİMER üzerinden Başbakanlığına, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne, Tapu Müdürlüğü’ne müracaatlarımız oldu. Ancak bugüne kadar gelip tespit yapmadılar. 31 hanenin günahı kime ait? Benim gibi 31 hane halkı bu şekilde evlerinde oturamıyorlar. Bir an önce boş olan hazine yerlerinin tespitlerinin yapılmasını ve konutlarımızın yapılmasını istiyorum” diye konuştu.

Muş Vali Vekili Haluk Çakmak ise Tapu Kadastro Müdürlüğü'nün gerekli incelemeyi yapacağını ve daha sonra geniş çaplı bir açıklama yapılacağını belirtti.