Yerel seçimlere geri sayım başladı. Özellikle kayyımların atandığı kentlerde, heyecan dorukta. Kürt halkı iradesinin gaspına karşılık daha büyük bir farkla, belediyeleri kazanmayı hedefliyor. Bu kapsamda, 2019 yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yüzde 49,6 oyla kazandığı fakat yerine kayyım atanan 174 bin nüfuslu Erciş  ilçesinde seçim çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Geçen seçimlerde 2 bin 500 oy farkla belediyeyi kazanan Kürtler, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ile farkı üçe katlamayı hedefliyor.

Erciş’te çalışmalarını sahada takip ettiğimiz eşbaşkan adayları Güler Temel ve Baran Bilici, evlerinden çıkmaktan güçlük çeken hastalar ile aile ve esnaf ziyaretlerini mahalle mahalle, sokak sokak sürdürüyor. Kentin işlek caddelerinde bildiri dağıtımı, halk toplantıları, kadın özgün toplantı gibi birçok çalışma yürüten adaylar, her bir yurttaşın derdini, sıkıntısını özenle dinliyor, projelerini anlatıyor. Hastanelerdeki insanları da ziyaret etmeyi eksik bırakmayan eşbaşkan adayları, seçim bürolarında da büyük kalabalıklarla buluşmalar gerçekleştiriyor. Seçim bürolarında eksik olmayan müzik ve halaylar, halkın heyecanını yansıtıyor. 

‘SİZE DEĞİL KENDİMİZE OY VERİYORUZ’

Kadınlar için hazır projelerini aktaran eşbaşkan adayı Temel, sorunların en az yüzde 90’ını çözebileceklerini, kadınların gücünün her şeye yetebileceğine dikkati çekti. DEM Parti’nin kazandığı belediyelerin, halkın belediyesi olduğunu hatırlatan Temel, herkesin kendi eviymiş gibi gelip, kendi sorunlarını aktarabileceğini vurguluyor. Kadınlar, partililerin destek talebine karşılık, “Biz size değil, kendimize oy veriyoruz. Bizi siz başarıya ulaştıracaksınız” diyor. Goz Mahallesi’de yapılan halk buluşmasına yöresel kıyafetler giyen yurttaşlar, kısa bir sürede ziyareti adeta şölene çeviriyor. Alkış ve zılgıtlar eşliğinde büyük bir coşkuyla adayları karşılayan mahalleliler, uzun süre halay çekti. 

‘PARTİMİZE CİDDİ DESTEK VAR’

Halkın sahiplenmesine dikkati çeken eşbaşkan adayı Bilici, “Biz halkçı belediyeciliği savunuyoruz. Seçim çalışmaları boyunca insanları dinlediğimizde, belediyelerimize kayyım atanmadan önceki hizmetlerimizi anlatıyorlar. Toplanan bütün bütçenin halka hizmet olarak aktarıldığından bahsediyorlar. Şeffaf bir belediyecilik anlayışımız var. Tek bir belediye başkanımız hakkında yolsuzluk soruşturması yok. Usulsüz ihalelere karşı belediyelerimize tek bir operasyon yapılmadı. Bu nedenle insanlar partimizin belediyecilik anlayışından memnunlar. Bizi tercih ediyorlar. Başka partiye oy verenlerle görüştüğümüzde bile, ‘Biz sizin başkanlardan çok memnunduk, oyumuzu size vereceğiz. Erciş’i siz düşünüyorsunuz. Gidip 15 yıl başka şehirlerde kalıp, bir anda gelip bu şehri sevdiğinizi söylemiyorsunuz. Bizim yanımızdasınız,  istediğimiz zaman gelip gidiyoruz. Ayrıca kayyımı başımıza bela eden siz değil, iktidar partisidir. Hem bizi kayyım uygulamasına mecbur bırakıyorlar hem de gelip bizi kurtaracaklarını söylüyorlar’ diyorlar. İnsanlar bunun bilincinde. Dolayısıyla partimize ciddi bir teveccüh ve destek var” dedi. 

‘YARIM KALAN HİZMETLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ’

AKP'nin yenilgiye uğradığı Erciş'te zafer kutlamaları AKP'nin yenilgiye uğradığı Erciş'te zafer kutlamaları

AKP adayının Erciş’e hizmet etmeyeceğini dile getiren yurttaşların kendilerine, “Bizi kurtarın, bunlara teslim etmeyin” dediklerini ifade eden Bilici, hizmet görmeyen ilçenin bir köyden farksız olduğunu söyledi. DEM Partinin yüksek oy aldığı mahallelere hizmetin gitmediğini vurgulayan Bilici, halkın kayyımlarla “cezalandırıldığını” sözlerine ekledi. Belediyeye kayyım atanmadan önce Erciş’in ilk defa toplu taşıma araçlarıyla tanıştığını, ticaretin kalbi olan yerlerde tertemiz yerler inşa ettiklerini ve 2 tane su artıma tesisi kurduklarını hatırlatan Bilici, sözlerini şöyle tamamladı: “Yine asfalt testimiz vardı, biraz eskimişti. Bunları yenileme çalışmalarımız vardı. Projelerimizi sunduk, yenisi yapılacakken kayyım atandı. Belediyeyi aldıktan sonra, Ercişlilerin yararına olan her türlü yatırımın faaliyeti içerisinde olacağız. Halk 2 buçuk yıldaki hizmetimizde gördükleri belediyecilik anlayışından memnundu. Aynısını 4 gözle bekliyorlar. Kazandığımızda, kaldığımız yerden belediye eşbaşkanlarımızın yarım kalan hizmetlerine devam edeceğiz.”

KADIN DOSTU KENTLER

Kent sokaklarına yansıyan erkek egemenliğine işaret eden eşbaşkan adayı Temel ise, ilçedeki birçok şeyin kadın yaşamını olumsuz etkilediğini söyledi. Kayyımın Erciş’te HDP döneminde elde edilen kadın kazanımlarını rafa kaldırdığını anımsatan Temel, şunları dile getirdi: “Bizim belediyelerimiz döneminde kadın yaşam merkezlerimiz vardı. Çocuklu annelerin hem dinlenebileceği hem psikolojik destek alabileceği hem de bunu yaparken çocuklarının zaman geçirebileceği alanlar tasarlamıştık. Spor salonumuz vardı. Orada kitap okuyabilecekleri atölyelerimiz vardı. Hali hazırda birçok projemiz vardı. Kayyım gelir gelmez ilk kilit vurduğu yerlerden bir tanesi, kadın yaşam merkezlerimiz oldu. Bir hastane yolunda kadın misafirhanesi açmıştık. Hastaneye gelen kadınların tedavi süreçleri tamamlanana kadar çocuklarıyla birlikte dinlenebilecekleri, çocuklarıyla ilgilenebilecekleri bir alan tasarlamıştık. Kayyım gelir gelmez onun kapısına da kilit vurdu. Kadınlar için ekonomik anlamda yaptığımız projeler engellendi. Erciş’te ciddi bir ‘erkek’ sorunu yaşıyoruz. Kadınların zaman geçirebileceği, temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri mekanlar tamamen yok edildi. Bizim bu anlamda kadınlara dönük yapmak istediğimiz çok fazla proje var. Kadın dostu kentler tasarlayacağız.” Kayyımın kadın karşıtı politikalarını da hatırlatan Temel, özellikle eşbaşkanlık sistemiyle kadın iradesini gören kadınların kendilerine sunulacak hizmetlerin farkında olduğunu belirtti. 

‘10 BİN FARKLA KAZANACAĞIZ’

Önceki seçimde kendi seçmenlerinin sandığa gitme oranının düşük olmasından kaynaklı yaklaşık 3 bin farkla belediyeyi kazandıklarını söyleyen Temel, bu sefer katılımın yüksek olacağını ve en az 10 bin farkla kazanacaklarını kaydetti. Temel, halkı sandığa gitmeleri konusunda çağrısını yineleyerek, şunları ifade etti: “Bize destek olmalarını, güç katmalarını istiyoruz. Kimsenin, ‘Benim oyumla bir şey olmaz’ demeyeceğini umut ediyorum. Bizim herkesin oyuna ihtiyacımız var. Herkesin oyu kıymetlidir. Özellikle metropollerde yaşayan, çalışan, öğrenci olan gençlerimize çağrımız var. DEM gençliğin partisidir. Gençlerin gelip bu sorumluluğu alıp, bu kentin yükünü yüklenip, bize katkı sunacağına inanıyoruz. Partimiz şehir dışındaki seçmenlerimizin geliş ve gidiş masraflarını karşılıyor. Halkımız, bulundukları il ve ilçelerde örgütlerimize gidip isimlerini yazdırıp, gelip oylarını kullansınlar.”

MA / Rukiye Adıgüzel