Kuzey ve Doğu Suriye'nin bazı bölgelerinde güçleri bulunan Esad rejiminin son zamanlarda bölgeye yönelik porovokatif faaliyetleri arttı. Özelikle Türk Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan'ın yaptığı belirtilen ziyaret sonrası gerginlik politikası yürüten Esad rejimi, Qamişlo'da çatışmaya neden oldu. Aynı zamanda Şehba başta olmak üzere bazı yerlerde de ambargo uygulanıyor. Rusya'nın bilgisi dahilinde gelişen gerginlik rejimine bağlı Difaa El Wetenî güçleri üzerinden yürütülüyor. Özerk yönetim, provokasyonların devam etmesi halinde Suriye Rejimi'ni bölgeden çıkarmakla uyardı. 

QAMİŞLO'DA ÇIKAN ÇATIŞMA

Cizîre bölgesinde bulunan Qamişlo ve Hasekê gibi kentlerde rejim, Difaa El Wetenî üzerinden yeni askeri noktalar oluşturma girişiminde bulundu. Gerginliğin artması üzerine Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri ile Suriye Rejimi karşılıklı askeri mevzilenmeyi üst seviyeye çıkardı. Günlerdir süren gerginlik Qamişlo'nun Helko Mahallesi'nde çatışmaya dönüştü. Difa El Wetenî'nin Özerk Yönetim bölgelerine yönelik saldırısına Qamişlo asayiş güçleri karşılık verdi. Çatışmada Difaa El Wetenî'den 1 kişi öldürülürken, 3 kişi yaralandı. Yaşanan çatışma Rusya'nın arabuluculuğuyla sonlandırıldı. Ancak bölgede gerginlik devam ediyor. 

REJİMİN OLDUĞU BÖLGELER

Suriye Rejimi, Qamişlo'da Güvenlik Kavşağı, Siwan Kavşağı, Qamişlo Havaalanı ve Arap halkının ağırlıkta yaşadığı Heratan Mahallesi'nde konumlanıyor. Bu dört bölgenin yanı sıra Qamişlo'da birçok yerde yoğun güvenlik önlemleri alınmış durumda. 

ARKASINDA RUSYA VAR

Gerginliğin Rusya'nın bilgisi dahilinde geliştiği belirtiliyor. Türkiye'nin Eyn İsa'ya yönelik aylardır süren saldırılarını özerk yönetim üzerinden baskı aracına çevirmek isteyen Rusya'nın girişimi sonuçsuz kalınca bu kez rejim üzerinden harekete geçildi. Qamişlo ve Hasekê'de elini güçlendirmeye çalışan Rusya, bunu rejime bağlı güçler üzerinden deniyor.

ŞEHBA'YA AMBARGO UYGULANIYOR

Rusya ve Suriye Rejimi, baskı politikasını Halep ve Şehba'da benzer şekilde yürütüyor. Halep'te Kürtlerin yaşadığı Şêx Meqsud Mahallesi ve Şehba bölgesine yönelik ambargo uygulanmaya başladı. Günlerdir buralara geçişler ve yollar kapatılmış durumda. Türkiye’nin saldırıları sonucu Efrîn’den göç ettirilenlerin yaşadığı Şehba'ya mazot, benzin ve un gibi temel ihtiyaçların gitmesi engelleniyor. Bölgeye gönderilecek malzemeler günlerdir Tabqa'daki sınır kapısında bekletiliyor. Ambargo ve saldırıların altında Qamişlo ve Hasekê'de yaşanan durumla bağlantılı ele alınıyor. 

SEZAR YASASININ REJİME YANSIMALARI

ABD'nin "Sezar Yasası" adıyla Suriye'de hayata geçirdiği ekonomik yaptırımlar, Suriye Rejimi'ni çok zor durumda bırakırken, Halep ve Şam başta olmak üzere birçok yerde benzin ve mazot sıkıntıları yaşanmaya başladı. Halep'te yaşanan benzin sıkıntısından dolayı neredeyse tüm ticari taksiler kontak kapattı. Arabalar cadde ve sokaklarda sıralanırken, bu durum yaşamın diğer alanlarına da yansıyor. ABD'nin Suriye'de uyguladığı ekonomik yaptırımlar, Suriye Rejimi bölgelerinde hayatı yaşanmaz hale getirdi. 

REJİM ÇAREYİ ÖZERK YÖNETİME SALDIRIDA ARIYOR 

Suriye Rejimi bu durumdan kurtulmak için de Özerk Yönetim ve bağlı güçlerine saldırıyor. Rejim, Şehba ve Halep'e gönderilen temel ihtiyaç malzemelerinin yarısının kendilerine bırakılması şartıyla gümrüklerden geçişlerine izin verileceğini belirtiyor. Bu durum da her iki güç arasında büyük bir krize neden olurken, şimdiye kadar bir çözüme kavuşabilmiş değil.

'QAMİŞLO VE HASEKÊ'DEN ÇIK'

Özerk Yönetim, Suriye Rejimi’ni koruyan Rusya’yı saldırıların durdurulması için uyardı. Özerk Yönetim, Suriye Rejimi'nin saldırılarına devam ettirmesi halinde rejime ait tüm güçleri Qamişlo ve Hasekê'den çıkarma mesajı verdi. İlişkilerin düzelmesi için ambargonun kaldırılması, yurttaşların Halep ve Şam'a geçişlerinin engellenmemesi ve paramiliter güçler aracılığı ile yapılan provokasyonlara son verilmesi çağrısı yapıldı. Bu kapsamda Özerk Yönetim ile Suriye Rejimi ve Rusya temsilcileri arasında görüşmeler devam ediyor. 

Mezopotamya Ajansı / Nazım Daştan-Qamişlo