Colemêrg'in Gever (Yüksekova) ilçe belediyesi 2016 ve 2019 yıllarında iki dönem boyunca yapılan kayyım atamalarıyla kentin mülki idare amirleri olan çeşitli kaymakamlar tarafından yönetildi. Kayyım yönetimindeki Gever Belediyesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) 28 bin 352 oy, yüzde 78,75 oranında oy alarak DEM Parti, Gever'de tarihi bir farka imza attı. DEM Parti Gever'de 25 Belediye Meclis ve 5 İl Genel Meclis üyesinin tamamını aldı. 4 Nisan'da göreve başlayan DEM Partili Gever Belediyesi yönetimi, kayyımın kentte yarattığı borç, işçi alımı ve kayyım yardımcılarının akıbetine ilişkin açıklamada bulundu.

Belediye binasında yapılan açıklamada, tüm meclis üyeleri ve eşbaşkanlar hazır bulundu. Burada ilk konuşan Eşbaşkan Şadiye Kırmızıgül, ilk meclis toplantılarını gerçekleştireceklerini belirterek, halka hayırlara vesile olmasını dileyip yaşanan tahribatı anlatmak üzere sözü Eşbaşkan Şoreş Diri'ye bıraktı. Eşbaşkanlar ayrıca, kayyım yardımcıları Sami Keskin, Abdülkerim Bulut ve Fevzi Yıldırım'ın dosyalarını da açıklama yaptıkları masaya bırakmaları dikkat çekti.

Borç detayları

Yönetim süreleri boyunca ayrım gözetmeksizin tüm Gever halkına gerekli en iyi hizmeti sunacaklarını belirten Şoreş, göreve başladıkları gibi kayyımların yarattığı tahribatları öğrenmek için ilgili kurumlardan yazışmaları talep ettiklerini belirtti. 4 Nisan itibarıyla güncel belediyenin borcu, kayyım yönetimi boyunca 680 Milyon TL'den 988 Milyon 70 Bin TL'ye çıktığını, 895 Milyon 727 Bin 788 TL'nin İller Bankası borcu olduğunu kaydeden Şoreş, "İller Bankası'na olan borcun 382 Milyon 448 Bin 610 TL ana para, 513 Milyon 278 Bin 188 TL faizi olduğunu söyledi. Geriye kalan borçlar ise, ana parası 40 Milyon 366 Bin 460 TL, 20 Milyon 530 Bin TL faiziyle birlikte toplamda 60 Milyon 986 Bin TL Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 7 Milyon 44 Bin 874 TL Belediye Birlikleri, 2 Milyon 303 Bin 759 TL Sendikalar ve son olarak 1 Milyon 600 Bin TL de piyasa borcudur" dedi.

İstanbul’da en az 216 kişi gözaltına alındı İstanbul’da en az 216 kişi gözaltına alındı

Kayyım yardımcılarının yetkileri askıya alındı

Belediyeyi 559 Bin 774 TL ile devraldıklarını söyleyen Şoreş, İller Bankası'ndan Nisan ayı kapsamında 30 Milyon 234 Bin 396 TL gelir geldiğini, bu gelirin 14 Milyon 590 Bin 279'unun personel maaşları ve belediye giderlerine gittiğini vurguladı. Seçimden önce ve sonrasında halkın tek beklentisinin "kayyumcuk (Kayyum yardımcıları)" yetkilerinin ve görevden alınma talebi olduğunu ifade eden  Şoreş, "Halkımıza verdiğimiz sözü tuttuk. Kayyım yardımcılarının ellerindeki yetkiler alınıp, görevleri askıya alınmıştır" diye konuştu.

  

‘Her şeyin hesabını yargı yoluyla soracağız’

Bayram sonrası tüm borcu kalem, kalem detaylı bir şekilde öğrenip en şeffaf şekilde halka gelir giderlerle birlikte pankart yapılıp paylaşılacağın aktaran Diri, “Yönetim de olduğumuz süre boyunca halkımızın gönlü rahat olsun her şeyin hesabını yargı yoluyla soracağız. Gelir ve giderler tümüyle halkla paylaşılacaktır. Halkımızın kesinlikle hiçbir şüphesi olmasın verdiğimiz tüm sözleri yerine getireceğiz. Kayyım tüm borçla yetinmeyip belediyeye 54 kişiyi işe almıştır. Belediyemize alınan bu işçilerle birlikte toplam da 289 personel çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

 Logo değişecek

Eşbaşkan Şoreş, son olarak ilk resmi meclis toplantılarını gerçekleştireceklerini dile getirerek, “Alacağımız toplantı da meclis üyesi arkadaşlarımızın görevlendirmelerini belirleyeceğiz. 3 günlük bayram süresi boyunca kentteki belediyemize ait tüm araçlar ücretsiz olarak hizmet verecektir” diyerek kayyım tarafından yapılan logoyu da değiştireceklerini ekledi.