Van'ın Çatak ilçesinde Sortkin Çayı üzerinde CE-Harita Mühendislik ve Gökkartallar Enerji Elektrik Üretim Limited Şirketi tarafından 2019 yılının bahar aylarından yapımına başlanan Hidro Elektrik Santrali (HES) koronavirüs salgınına rağmen aralıksız sürdürülüyor. Havaların ısınmasıyla birlikte ilçede Karşıyaka (Sarnüsan), Akçabük (Kumêran) ve Işınlı (Surtgin) mahalleleriyle kentin doğal güzelliği olan Kanispî Şelalesi'ni olumsuz etkileyen 10 ayrı yerde mevcut şirketlerce çalışma başlatılsa da şu anda 3 ayrı yerde işçiler aktif olarak çalışıyor. Ayrıca hayata geçirilecek olan HES projesi nedeniyle Sortkin Çayı üzerinde bulunan ve köylülerin geçim kaynaklarından olan alabalık tesislerine de ciddi zararlar verecek.

AKP’li ilçe belediyesi de HES’e itiraz etmişti

Geçen yıl bahar ayları itibariyle HES çalışmalarına başlanan bölgede Van Ekoloji Meclisi, siyasi partiler, ekolojistler ve kamuoyu tepkileri nedeniyle çalışmalar bir süreliğine durdurulurken, AKP’li ilçe belediyesinin de itirazları olmuştu. Yapılacak HES'e ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü  tarafından gönderilen bilgilendirme yazısına cevap veren AKP'li Çatak Belediyesi, söz konusu yapılacak olan HES'le bölgede yaşayan birçok canlının ve tabiatın zarar göreceğini belirtilmişti.

Tüm tepkilere rağmen HES projesi bitim aşamasına geldi

Hem bölge halkı hem de belediyenin karşı çıkmasına rağmen Sortkin Çayı üzerinde bahse konu şirket tarafından dolgu çalışmaları sürerken, yine mahalleliler, dernekler ile siyasi partiler HES'e karşı yaptıkları eylemlerle tepki göstermişti. Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma, Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEV-DER) ise ilgili projenin faaliyetlerinin durdurulması ile idari ve cezai yaptırımların uygulanması amacıyla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulunmuştu. Yapılan başvuruda özellikle "ÇED süreci tamamlanmadan fiili olarak faaliyetlerine başlayan firmanın faaliyetlerinin durdurulması" istendi.

Tüm itiraz ve tepkilere rağmen HES projesinin yapımı neredeyse bitim aşamasına gelirken, HES projesi ile doğal güzelliğiyle kendisine hayran bırakan Kanispi de yok olmayla yüz yüze bırakıldı.