Hamas'ın 7 Ekim 2023’te İsrail topraklarına düzenlediği saldırılarıyla bağlantılı cinsel şiddet iddialarına ilişkin bilgi toplamak üzere 29 Ocak-14 Şubat tarihleri arasında İsrail'i ve Batı Şeria'yı ziyaret eden Birleşmiş Milletler (BM) heyeti, temas ve incelemelerinin ardından bir rapor hazırladı.

24 sayfadan oluşan raporun yayınlanmasının ardından 9 kişilik heyete başkanlık eden BM Genel Sekreterinin Çatışma Bölgelerinde Cinsel Şiddet Özel Temsilcisi Pramila Patten basın toplantısı düzenledi.

Özel Temsilci Patten, yaptıkları ziyaretlerde Hamas ve diğer silahlı grupların 7 Ekim'de düzenlediği koordineli saldırılarda İsrail'in güneyindeki en az üç yerde toplu tecavüz de dahil cinsel şiddet vakalarının yaşandığına inanmak için “makul sebepler" olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

Paten, "Genital mutilasyon, cinselleştirilmiş işkence veya zalim, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele dahil bazı cinsel şiddet biçimlerine işaret edebilecek güvenilir ikinci dereceden bilgiler toplanmıştır" ifadelerini kullandı.

REHİNELER DE CİNSEL ŞİDDETE MARUZ KALDI

Patten, Gazze'deki rehinelerin de cinsel şiddete maruz kaldığına dair ellerinde açık ve ikna edici bilgiler olduğunu söyledi. 

Raporda, çoğu kadınlardan oluşan, tamamen veya kısmen çıplak olarak bağlanmış ve vurulmuş kişilerin varlığının, cinsel şiddet türlerinin göstergesi olabileceği kaydedildi.

Soruşturma ekibi, başka bazı yerlerdeki tecavüz iddialarını da araştırdıklarını ancak somut bilgi ve delillere ulaşamadıklarını kaydetti.

İsrail: İran yaklaşık 290 füze ve İHA ile saldırdı İsrail: İran yaklaşık 290 füze ve İHA ile saldırdı

'GERÇEK BOYUT TAM OLARAK BİLİNEMEYECEK'

BM ekibi, 7 Ekim saldırıları sırasında ve sonrasında uygulanan cinsel şiddetin gerçek boyutunun ortaya çıkmasının aylar veya yıllar alabileceği ve hiçbir zaman tam olarak bilinemeyebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Özel Temsilci Patten ve dokuz uzmandan oluşan soruşturma heyetinin, İsrailli temsilcilerle 33 toplantı düzenlediği, 5 binden fazla fotoğraf ve 50 saatlik video görüntüsü izlediğini, yine 7 Ekim saldırılarından sağ kurtulanlar, görgü tanıkları, serbest bırakılan rehineler, ilk müdahale ekipleri ve diğer kişiler de dahil 34 gizli görüşme gerçekleştirdiği bilgilerini paylaştı.